- Racheta Oreșnik are o rază de acțiune de1.000 – 3000 de km și poate transporta focoase nucleare.
- Rusia a anunțat SUA de lansarea rachetei balistice, cu 30 de minute înainte de atac.
- Fostul șef al armatei ucrainene spune că a început Al Treilea Război Mondial.
Președintele rus Vladimir Putin a confirmat, ieri, lansarea în orașul Dnipro din Ucraina a unei rachete balistice hipersonice, marcând o nouă fază a războiului de la granițele României. Oreșnik este o rachetă cu rază medie de acțiune, care poate transporta focoase nucleare sau convenționale și pe care Putin spune că o va mai folosi în Ucraina. Comunitatea internațională avertizează că acțiunile Rusiei sunt foarte grave și intensifică războiul. Valerii Zalujnîi, fostul șef al Armatei Ucrainene, transmite și el că asistăm la începutul celui de-al Treilea Război Mondial.
Ce știm despre această rachetă a Rusiei?
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat că a fost utilizată o rachetă balistică hipersonică nouă, cu o rază medie de acțiune între 1.000 și 3.000 de kilometri, capabilă să transporte focoase convenționale sau nucleare. Având în vedere că zboară la viteze hipersonice, aceasta este extrem de greu de interceptat. Putin a adăugat că Rusia ar putea folosi această rachetă în Ucraina, dar că va anunța în prealabil civilii ucraineni. De asemenea, el a menționat că armata ucraineană nu dispune de sisteme antiaeriene suficient de moderne pentru a intercepta astfel de rachete.
Moscova a afirmat că a informat Statele Unite cu 30 de minute înainte de lansarea rachetei, iar acest lucru sugerează că și armata ucraineană ar fi avut informațiile necesare înainte de atac. În prezent, nu se știe câte astfel de rachete sunt în dotarea Rusiei, dar fiind vorba despre o rachetă nouă, este posibil ca numărul acestora să fie limitat.
Interesant este faptul că Putin a descris atacul de ieri asupra orașului Nipro ca un test de succes al acestei rachete, deși, în realitate, testul a fost realizat asupra unei zone populate, provocând victime civile și distrugeri mari. Aceasta marchează o nouă fază a conflictului din Ucraina, iar situația continuă să se agraveze. Moscova vrea să transmită un mesaj clar Ucrainei și Occidentului, arătând că are capacitatea de a folosi arme moderne pe care până acum le-a evitat.
În același timp, se pare că Rusia reușește să creeze o atmosferă de teamă în rândul țărilor occidentale. De exemplu, Ungaria a anunțat că va trimite un sistem antiaerian la granița sa cu Ucraina, ca măsură de precauție în fața escaladării conflictului. Totodată, tot mai des în spațiul public se vorbește despre posibilitatea unui al treilea război mondial, o temă abordată de fostul șef al armatei ucrainene, generalul Valerii Zalușni, și de generalul american Ben Hodges, care are o carieră militară impresionantă.