• Conductele urmau să aducă gaz rusesc în Germania.
  • Putin, intervievat la televiziunea rusă, a mai spus că liderii europeni și-au pierdut sentimentul de suveranitate și independență.
  • Putin i-a spus intervievatorului că exploziile au fost efectuate la „nivel de stat”.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că răspunsul Germaniei la explozia de pe conductele din Marea Nordului a arătat că țara a rămas „ocupată” și incapabilă să acționeze independent la zeci de ani de la capitularea sa la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Putin, intervievat la televiziunea rusă, a mai spus că liderii europeni și-au pierdut sentimentul de suveranitate și independență.

Țările occidentale, inclusiv Germania, au reacționat cu prudență la investigațiile privind exploziile care au lovit gazoductele Nord Stream din Rusia anul trecut, spunând că cred că au fost un act deliberat, dar refuzând să spună cine cred că este responsabil. „Problema este că politicienii europeni și-au spus public că, după cel de-al Doilea Război Mondial, Germania nu a fost niciodată un stat pe deplin suveran”, au spus agențiile ruse de presă pe Putin, potrivit postului de televiziune de stat Rossiya-1.

„La un moment dat, Uniunea Sovietică și-a retras forțele și a pus capăt a ceea ce a echivalat cu o ocupație a țării. Dar așa cum se știe, nu a fost cazul americanilor. Ei continuă să ocupe Germania.” Putin i-a spus intervievatorului că exploziile au fost efectuate la „nivel de stat” și a respins drept „prostii totale” sugestiile că un grup autonom pro-Ucraina ar fi responsabil.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Conductele urmau să aducă gaz rusesc în Germania, deși, de la invazia Ucrainei de către Moscova, acum un an, Berlinul a luat măsuri pentru a reduce dependența de hidrocarburile rusești. Liderii de la Berlin au avut grijă să repartizeze vina pentru explozii, ministrul Apărării, Boris Pistorius, afirmând săptămâna trecută că exploziile ar fi putut fi o „operațiune cu steag fals pentru a da vina pe Ucraina”.