• Preșdintele rus Vladimir Putin a semnat, joi, un decret care reglementează modul în care țările occidentale vor plăti gazul rusesc.
  • Noile reguli de vânzare vor intra în vigoare la 1 aprilie.
  • Șeful Ministerului de Finanțe francez, Bruno Le Mer, a anunțat că Germania și Franța nu vor plăti în ruble.


Preșdintele rus Vladimir Putin a semnat, joi, un decret care reglementează modul în care țările occidentale vor plăti gazul rusesc. Potrivit decretului, acestea vor trebui să deschidă conturi în ruble la bănci rusești.

Vladimir Putin a ținut, joi, o întâlnire despre industria aviației, dar, în cadrul ei, a început cu problema gazelor. El a dat Europei mai puțin de o zi ca să deschidă conturi în ruble la băncile rusești și să primească astfel gaz.

Astăzi am semnat un decret care stabilește regulile de comercializare a gazelor naturale rusești cu așa-zise state neprietenoase. Oferim contrapărților din astfel de țări o schemă clară și transparentă. Pentru a cumpăra gaz natural rusesc, aceștia trebuie să deschidă conturi de ruble în băncile rusești. Aceste conturi vor fi folosite pentru a plăti gazul livrat de mâine”, a declarat, joi, președintele rus Vladimir Putin.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Contractele existente de furnizare de gaze vor fi oprite dacă cumpărătorii din țările considerate „neprietenoase” nu respectă noile condiții de plată, a declarat Putin. Noile norme vor intra în vigoare de la 1 aprilie.

În cazul în care astfel de plăți nu sunt efectuate, vom considera aceasta o neîndeplinire a obligațiilor din partea cumpărătorilor, cu toate consecințele care decurg. Nimeni nu ne vinde nimic gratis și nu vom face lucrări de caritate. Adică contractele existente vor fi oprite”, a spus, joi, liderul de la Kremlin.

Putin a numit decizia privind procedura de plată a livrărilor de gaze în ruble un pas către suveranitatea financiară a Federației Ruse.

Regulile vor fi:

  • Companiile din lista „țărilor neprietenoase” (de exemplu, SUA și țările UE) trebuie să plătească pentru gaz în ruble;
  • Conturile către care vor fi transferate fonduri vor fi deschise de Gazprombank;
  • În același timp, schema propusă presupune că Gazprombank va deschide două conturi pentru cumpărătorii străini: unul în valută și unul în ruble. De fapt, cumpărătorii vor trebui să transfere bani în euro într-un cont în valută străină (adică în același mod ca înainte), iar ulterior, Gazprombank îi va schimba ea în ruble la licitația organizată de Bursa din Moscova;
  • Noile reguli de vânzare vor intra în vigoare la 1 aprilie;
  • Dacă țările din listă nu încep să plătească în ruble de la 1 aprilie, atunci Rusia va percepe acest lucru ca o neîndeplinire a obligațiilor contractuale. Livrările pe acestea vor fi încheiate;
  • Comisia Guvernamentală pentru Controlul Investițiilor Străine va putea acorda cumpărătorilor străini permisiunea de a plăti bunurile fără a respecta ordinea pe care o introduce decretul;
  • Costul gazului la bursa din Europa, pe fondul semnării decretului lui Putin a crescut și a depășit 1.395 de dolari la mia de metri cubi.
  • Șeful Ministerului de Finanțe francez, Bruno Le Mer, a anunțat că Germania și Franța nu vor plăti în ruble.

Putin a spus că țările europene sunt gata să neglijeze interesele cetățenilor lor în favoarea „stăpânului de peste mări”. El a menționat că SUA vor încerca să învinovățească Rusia pentru greșelile sale și să valorifice dificultățile din alte țări.

Putin a avertizat despre amenințarea dezindustrializării masive și a pierderii locurilor de muncă în Europa, subliniind posibilitatea unui nou val de migrație din țările în curs de dezvoltare către Europa.

SUA încearcă să treacă Europa la GNL american scump, subminând astfel competitivitatea companiilor europene, Europa este amenințată cu o dezindustrializare pe scară largă și cu pierderea de locuri de muncă din cauza acțiunilor SUA”, a spus Vladimir Putin.

Gazprombank a fost desemnată drept bancă autorizată pentru cumpărătorii străini, la care aceștia ar putea să deschidă conturi speciale în ruble pentru a plăti aprovizionarea cu gaz.