• Putin a specificat că doreşte o soluţionare paşnică a conflictului de la Nistru
  • Liderul rus a reamintit că problema din Transnistria putea fi rezolvată când preşedinte era Vladimir Voronin
  • Rusia fost recent criticată şi de NATO pentru menţinerea trupelor în Transnistria

Vladimir Putin i-a răspuns, în cadrul unei conferinţe de presă, Maiei Sandu, în legătură cu retragerea trupelor ruseşti din Transnistria, relatează Deschide.md.

Liderul de la Kremlin a spus că Rusia este pregătită să îşi retragă trupele din regiune, însă doar după ce vor fi îndeplinite anumite condiţii. Mai exact, Putin doreşte o soluţie paşnică pentru încheierea conflictului îngheţat de la Nistru.

„Maia Sandu în calitate de reprezentant al unei forțe politice nu a spus nimic nou, noi demult auzim declarațiile liderilor occidentali despre necesitatea retragerii contingentului nostru de pacificatori. Maia Sandu este președinte al R. Moldova, dar este și cetățeancă a României. În general noi suntem pentru retragerea pacificatorilor, dar după ce va fi creată o situație favorabilă, va fi stabilit un dialog decent între Transnistria și cealaltă parte a Moldovei, atunci când se va merge pe cale pașnică de aplanare a situației. Noi suntem pentru aceasta”, a declarat Putin.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Totodată, preşedintele Rusiei a mai spus că problema din Transnistria putea fi soluţionată în perioada în care preşedinte era Vladimir Voronin.

„Noi cu fostul președinte Voronin am fost foarte aproape de aceasta (soluționarea – n.red). Însă în ultimul moment liderii țărilor occidentale l-au presat, el a renunțat, s-a disociat de înțelegerile anterioare și soluționarea problemei transnistrene a fost amânată pe un termen nedeterminat. De ce? Nu este clar deloc! Ulterior i-am întrebat pe omologii mei din UE, de ce ați procedat așa? Au zis că așa a ieșit! Nu ne vom axa pe detalii, însă mai devreme sau mai târziu această problemă va trebui rezolvată”, a mai declarat Putin.

Maia Sandu a cerut în mod public Rusiei să îşi retragă trupele din Transnistria la scurt timp după ce a fost numită în funcţia de preşedinte. De asemenea, Rusia a fost criticată şi de NATO pentru menţinerea trupelor în Republica Moldova şi Georgia.