• Putin a specificat că doreşte o soluţionare paşnică a conflictului de la Nistru
  • Liderul rus a reamintit că problema din Transnistria putea fi rezolvată când preşedinte era Vladimir Voronin
  • Rusia fost recent criticată şi de NATO pentru menţinerea trupelor în Transnistria

Vladimir Putin i-a răspuns, în cadrul unei conferinţe de presă, Maiei Sandu, în legătură cu retragerea trupelor ruseşti din Transnistria, relatează Deschide.md.

Liderul de la Kremlin a spus că Rusia este pregătită să îşi retragă trupele din regiune, însă doar după ce vor fi îndeplinite anumite condiţii. Mai exact, Putin doreşte o soluţie paşnică pentru încheierea conflictului îngheţat de la Nistru.

„Maia Sandu în calitate de reprezentant al unei forțe politice nu a spus nimic nou, noi demult auzim declarațiile liderilor occidentali despre necesitatea retragerii contingentului nostru de pacificatori. Maia Sandu este președinte al R. Moldova, dar este și cetățeancă a României. În general noi suntem pentru retragerea pacificatorilor, dar după ce va fi creată o situație favorabilă, va fi stabilit un dialog decent între Transnistria și cealaltă parte a Moldovei, atunci când se va merge pe cale pașnică de aplanare a situației. Noi suntem pentru aceasta”, a declarat Putin.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Totodată, preşedintele Rusiei a mai spus că problema din Transnistria putea fi soluţionată în perioada în care preşedinte era Vladimir Voronin.

„Noi cu fostul președinte Voronin am fost foarte aproape de aceasta (soluționarea – n.red). Însă în ultimul moment liderii țărilor occidentale l-au presat, el a renunțat, s-a disociat de înțelegerile anterioare și soluționarea problemei transnistrene a fost amânată pe un termen nedeterminat. De ce? Nu este clar deloc! Ulterior i-am întrebat pe omologii mei din UE, de ce ați procedat așa? Au zis că așa a ieșit! Nu ne vom axa pe detalii, însă mai devreme sau mai târziu această problemă va trebui rezolvată”, a mai declarat Putin.

Maia Sandu a cerut în mod public Rusiei să îşi retragă trupele din Transnistria la scurt timp după ce a fost numită în funcţia de preşedinte. De asemenea, Rusia a fost criticată şi de NATO pentru menţinerea trupelor în Republica Moldova şi Georgia.