• Vladimir Putin a declarat că amenințarea unui război nuclear este în creștere”, refuzând să excludă posibilitatea de a folosi arsenalul nuclear al țării sale pentru a lovi primul.
  • Doctrina nucleară a Rusiei se bazează pe așa-numitul concept de lansare la avertizare”.
  • Putin a adăugat: Înseamnă că, dacă suntem atacați, răspundem cu lovituri”.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că amenințarea unui război nuclear este în creștere”, refuzând să excludă posibilitatea de a folosi arsenalul nuclear al țării sale pentru a lovi primul. El a declarat că armele nucleare sunt un factor de descurajare în invazia în curs a Kremlinului în Ucraina și împotriva agresiunii percepute din partea Occidentului.

În mod înfricoșător, el a adăugat că amenințarea unui război nuclear crește”, în timpul sesiunii anuale televizate a Consiliului pentru drepturile omului. Atunci când un membru i-a cerut să jure că nu va mai da un prim atac, el a spus: „În ceea ce privește amenințarea unui război nuclear, aveți dreptate, această amenințare este în creștere. În ceea ce privește ideea că Rusia nu ar folosi astfel de arme prima în nici o circumstanță, atunci înseamnă că nici noi nu am putea fi al doilea care să le folosească – pentru că posibilitatea de a face acest lucru în cazul unui atac pe teritoriul nostru ar fi foarte limitată”.

Doctrina nucleară a Rusiei se bazează pe așa-numitul concept de lansare la avertizare”. Acesta constă în faptul că țara ar lansa arme nucleare doar în fața unui atac similar sau din partea unor arme convenționale care amenință însăși existența” statului.

Recomandări

JURNALISM (IN)DEPENDENT
FĂRĂ ABONAMENT LA APPLE
CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...

Putin a adăugat: Înseamnă că, dacă suntem atacați, răspundem cu lovituri”. Dar, pe parcursul războiului, Putin a făcut în mod repetat aluzie la disponibilitatea de a folosi aceste arme și a declarat că Rusia este pregătită să folosească toate mijloacele disponibile” în ceea ce a considerat că ar putea fi o încercare de a-și proteja propriul teritoriu.

El a respins criticile privind declarațiile sale de sabotaj nuclear și a arătat spre fostul prim-ministru Liz Truss, care a subliniat propria sa disponibilitate de a folosi arme nucleare în timpul cursei pentru a deveni liderul conservator. Putin a susținut că a fost nevoit să își ridice propriile remarci ca răspuns la cele ale lui Truss, dar că ale sale au fost folosite pentru a speria lumea”.

Nu am înnebunit. Înțelegem pe deplin ce sunt armele nucleare. Le avem, iar acestea sunt mai avansate și mai de ultimă generație decât ceea ce are orice altă putere nucleară”, a declarat Putin. El a continuat: Nu vom flutura aceste arme ca pe o lamă de ras în jurul lumii, dar procedăm în mod natural de la existența lor. Este un factor de descurajare, nu un factor care provoacă o escaladare a conflictului”.

Invazia sângeroasă a lui Putin în Ucraina se află în cea de-a zecea lună de când a început peste noapte, în februarie, la începutul acestui an. Rapoartele inițiale au sugerat că generalii de top ai Rusiei și Putin au crezut că vor reuși să cucerească Ucraina printr-o lovitură fulgerătoare care va pune capăt luptelor în câteva săptămâni. Cu toate acestea, în fața unei rezistențe ferme din partea Kievului, acest lucru a devenit rapid conflictul care a dominat afacerile globale în acest an.

De atunci, Ucraina a lansat o serie de contraofensive cheie, inclusiv respingerea forțelor Kremlinului în estul țării, precum și respingerea cu succes a tentativei lui Putin de a cuceri Kievul. Rusia a pivotat de la încercarea de a cuceri obiective tactice cheie la bombardarea orașelor și obiectivelor civile. Atacurile sale de bombardament neîncetat au devenit aproape banale pentru populația Ucrainei și au făcut nenumărate victime.