• Vladimir Putin ar putea lansa un atac asupra Marii Britanii din spațiu, doborându-i sistemele de comunicații și izolând-o de restul lumii, ar fi avertizat șeful forțelor armate britanice.
  • Amiralul Sir Tony Radakin a declarat că președintele rus are capacitățile necesare pentru un atac care vizează sateliții GPS și de comunicații și care ar putea provoca un adevărat haos pentru Occident.
  • Liderul rus a amenințat continuu puterile occidentale de la începutul conflictului din Ucraina, în februarie, și a indicat că ar fi pregătit să folosească arme nucleare.

Vladimir Putin ar putea lansa un atac asupra Marii Britanii din spațiu, doborându-i sistemele de comunicații și izolând-o de restul lumii, ar fi avertizat șeful forțelor armate britanice.

Amiralul Sir Tony Radakin a declarat că președintele rus are capacitățile necesare pentru un atac care vizează sateliții GPS și de comunicații și care ar putea provoca un adevărat haos pentru Occident. Liderul rus a amenințat continuu puterile occidentale de la începutul conflictului din Ucraina, în februarie, și a indicat că ar fi pregătit să folosească arme nucleare pentru a apăra suveranitatea Rusiei.

Situația a fost agravată de anexarea oficială de către Rusia a patru regiuni ucrainene, ceea ce înseamnă că acesta poate pretinde că un atac asupra acestui teritoriu este un atac asupra Rusiei – chiar dacă anexarea nu a fost acceptată de o mare parte a comunității internaționale.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Sir Tony a scos în evidență întreaga gamă de opțiuni pe care Putin le-ar putea folosi împotriva Occidentului, de la submarine de sabotaj și rachete nucleare până la un război informațional.

În timp ce trupele lui Putin au suferit mai multe lovituri umilitoare în timpul invaziei în curs în Ucraina, mai multe zone ocupate fiind eliberate, Sir Tony a avertizat să nu subestimeze capacitățile Rusiei.

El a declarat pentru Telegraph: Are capacități în spațiu. Am văzut un exemplu în acest sens la sfârșitul anului trecut, când Rusia a făcut să explodeze un obiect în spațiu care a creat resturi imense. Rusia are capacități nucleare, Rusia are capacități subacvatice”.

De asemenea, țările occidentale investighează în prezent mai multe explozii care au avut loc în această săptămână pe conducta Nord Stream. Deși nu a acuzat în mod direct Rusia, Sir Tony a declarat: Rusia are capacitatea de a perturba în alte domenii, pe lângă ceea ce face în Ucraina, ceea ce face în domeniul energiei și ceea ce face în aceste bătălii diplomatice și de informații”.

Anul trecut, Moscova a testat o rachetă terestră care a aruncat în aer un satelit la 500 km deasupra Pământului. Între timp, un atac asupra sistemelor GPS ar putea perturba sistemele de navigație prin satelit, ceea ce ar putea cauza probleme atât pentru civili, cât și pentru forțele de securitate.

Putin ar putea fi tentat să atace sateliții, deoarece astfel se evită un atac direct asupra teritoriului unei alte țări și s-ar putea să nu se opună cu ajutorul unui efort internațional de genul celui văzut în cazul invaziei sale în Ucraina. Dar Sir Tony a declarat că este încrezător că Marea Britanie va depăși presiunea” pe care Rusia încearcă să o impună asupra Occidentului.

Putin a anunțat vineri anexarea a patru regiuni ale Ucrainei, în cea mai mare acaparare de terenuri de după cel de-al Doilea Război Mondial, și a promis că le va apăra prin orice mijloace”. El a semnat în mod oficial documentele prin care declară că Luhansk, Donețk, Kherson și Zaporojie ca parte din Rusia după organizarea unor referendumuri false.