• Vladimir Putin și-a început discursul de la parada de Ziua Victoriei comparându-i pe cei care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial și în alte războaie cu cei implicați în așa-numita „operațiune specială” din Ucraina.
  • Adresându-se militarilor Rusiei, el le-a spus acestora că „astăzi luptați pentru poporul nostru din Donbas, pentru securitatea Rusiei, patria noastră”.
  • Putin nu a scutit statele occidentale de comentarii, astfel că, el le-a acuzat pe acestea de „abolirea a mii de ani de valori tradiționale”.

Vladimir Putin și-a început discursul de la parada de Ziua Victoriei comparându-i pe cei care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial și în alte războaie cu cei implicați în așa-numita „operațiune specială”, începută la 24 februarie în Ucraina.

El a continuat vorbind despre „garanții de securitate” și despre infrastructura NATO.

Țările NATO nu au vrut să ne asculte, ceea ce înseamnă că, de fapt, aveau planuri complet diferite, iar noi am văzut acest lucru. În mod deschis, se făceau pregătiri pentru o altă operațiune punitivă în Donbas, invazia teritoriilor noastre istorice, inclusiv a Crimeei”, a declarat Vladimir Putin.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Adresându-se militarilor Rusiei, el a spus că aceștia „luptă pe pământul lor, pentru poporul lor din Donbas, așa cum au luptat cândva vechii prinți ruși, Rumyantsev, Potemkin și Suvorov, Sidor Kovpak și generalul Vatutin„. De altfel, la paradă au participat și ocupanții din Donbas.

Astăzi luptați pentru poporul nostru din Donbas, pentru securitatea Rusiei, patria noastră”, a declarat Vladimir Putin în discursul său de Ziua Victoriei.

Liderul rus nu a uitat să menționeze Occidentul, pe care l-a acuzat de „abolirea a mii de ani de valori tradiționale”.

„În ciuda dezacordurilor în relațiile internaționale, Rusia a susținut întotdeauna crearea unui sistem de securitate egal și indivizibil, un sistem care este vital pentru întreaga comunitate internațională. În luna decembrie a anului trecut, am propus încheierea unui acord privind garanțiile de securitate. Rusia a făcut apel la Occident să intre într-un dialog onest, în căutarea unor soluții de compromis rezonabile, să țină cont de interesele celuilalt. Totul a fost în zadar”, a declarat președintele rus în discursul său.

Armata ucraineană a declarat între timp că patru rachete Onyx de înaltă precizie lansate din peninsula Crimeea, controlată de Rusia, au lovit zona Odesa din sudul Ucrainei, dar nu a oferit alte detalii.

Anterior, oficialii occidentali au avertizat că Putin ar fi putut folosi ziua de 9 mai pentru a declara oficial război Ucrainei, pentru a înăbuși presupusa indignare resimțită de militarii ruși în legătură cu eșecurile asaltului său în această țară.