• Un barabat din Moscova a fost reținut în drum spre un protest anti-razboi, când ofițerii de poliție l-au oprit și l-au informat că se află pe o listă de persoane căutate.
  • Ofițerii i-au spus bărbatului în vârstă de 51 de ani că sistemul de recunoaștere facială al metroului l-a semnalat pentru detenție din cauza activismului său politic.
  • Este cunoscut faptul că guvernul rus folosește recunoașterea facială pentru a supraveghea cetățenii.

Un barabat din Moscova a fost reținut în drum spre un protest anti-razboi, când ofițerii de poliție l-au oprit și l-au informat că se află pe o listă de persoane căutate. Andrey Chernyshov tocmai intrase într-o stație de metrou din Moscova, în drum spre un protest anti-război în luna mai a anului trecut, când ofițerii de poliție l-au oprit, l-au informat că se află pe o listă de persoane căutate și, fără alte explicații, l-au escortat până la un birou de poliție din interiorul stației, scrie Reuters.

Foto Reuters

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ofițerii i-au spus angajatului bancar în vârstă de 51 de ani că sistemul de recunoaștere facială al metroului l-a semnalat pentru detenție din cauza activismului său politic. Cu puțin mai mult de o săptămână înainte, Cernîșciov a stat singur lângă o fântână din Piața Pușkin din centrul Moscovei și a ținut în mână un afiș pe care scria „Pace în Ucraina”, „Fără război” și „Libertate pentru Rusia”.

Foto Reuters

Eliberat fără nicio acuzație după câteva ore, Cernîșciov a fost reținut din nou mai târziu în aceeași zi, în timp ce se îndrepta spre casă. De data aceasta a fost interogat cu privire la opiniile sale despre războiul din Ucraina și despre președintele Vladimir Putin. Un bărbat îmbrăcat în civil s-a identificat ca fiind un oficial al Centrului rus pentru combaterea extremismului, cunoscut de ruși sub numele de Centrul E, și l-a sfătuit pe Cernîșciov să se abțină de la viitoarele demonstrații, deoarece are un copil mic de îngrijit.

Autoritățile ruse nu au răspuns la întrebările adresate de Reuters cu privire la confruntările lui Cernîșciov cu forțele de ordine. Este cunoscut faptul că guvernul rus folosește recunoașterea facială pentru a supraveghea cetățenii. În 2017, orașul Moscova a anunțat lansarea uneia dintre cele mai mari rețele de supraveghere video cu recunoaștere facială din lume.