• Vladimir Putin l-a retrogradat pe faimosul general Armageddon” după luni de înfrângeri umilitoare în Ucraina.
  • Retrogradarea sa a semnalat faptul că președintele rus nu era pe deplin mulțumit de performanța sa.
  • Aceasta are loc în timp ce Rusia laudă cucerirea unui oraș minier de sare devastat din estul Ucrainei, care este una dintre cele mai sângeroase bătălii ale invaziei.

Vladimir Putin l-a retrogradat pe faimosul general Armageddon” după luni de înfrângeri umilitoare în Ucraina. Într-o aparentă recunoaștere a recentelor eșecuri de pe câmpul de luptă, Ministerul rus al Apărării a anunțat retrogradarea șefului forțelor rusești din Ucraina după numai trei luni de activitate.

Cel mai înalt ofițer militar al Rusiei – șeful Statului Major General al armatei, generalul Valeri Gerasimov – a fost numit în locul generalului Serghei Surovikin, care a fost retrogradat la funcția de adjunct. În timpul scurtului său timp în care a supravegheat trupele din Ucraina, Surovikin a fost creditat cu consolidarea coordonării, întărirea controlului și introducerea unei campanii pentru a scoate din funcțiune utilitățile publice din Ucraina ca tactică de presiune.

Dar el a anunțat, de asemenea, o retragere umilitoare în noiembrie din Herson, singurul centru regional pe care forțele rusești l-au capturat la doar câteva săptămâni după ce Kremlinul a anexat ilegal zona.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Retrogradarea sa a semnalat faptul că președintele rus nu era pe deplin mulțumit de performanța sa. Gerasimov, între timp, a fost considerat arhitectul principal al invaziei rusești în Ucraina, iar criticii l-au acuzat pentru eșecurile militare ale Moscovei. Ministerul britanic al Apărării a declarat că punerea lui Gerasimov la conducere este „un indicator al seriozității crescânde a situației cu care se confruntă Rusia și o recunoaștere clară a faptului că campania nu atinge obiectivele strategice ale Rusiei”. Acesta a adăugat într-un tweet că ultranaționaliștii ruși și bloggerii militari care îl critică pe Gerasimov vor întâmpina probabil vestea cu „extremă nemulțumire”.

Explicația oficială a Ministerului rus al Apărării a fost că extinderea sarcinilor militare și necesitatea unei interacțiuni mai strânse între ramurile armatei, precum și creșterea calității aprovizionării și a eficienței conducerii grupurilor de forțe” au determinat schimbările de conducere. Schimbarea lui Putin la nivel înalt de comandă asigură poziția lui Gerasimov, văzut ca un loialist fără ambiții politice, în timp ce limitează puterea altora, poate inclusiv a lui Surovikin, care doresc să treacă peste Putin în ceea ce privește tacticile de război.

Aceasta are loc în timp ce Rusia laudă cucerirea unui oraș minier de sare devastat din estul Ucrainei, care este una dintre cele mai sângeroase bătălii ale invaziei. Forțele rusești au folosit avioane cu reacție, mortiere și rachete pentru a bombarda Soledar într-un asalt neîncetat. Căderea lui Soledar, deși este puțin probabil să reprezinte un punct de cotitură în războiul de aproape 11 luni, ar fi un premiu pentru un Kremlin înfometat de vești bune de pe câmpul de luptă în ultimele luni.

De asemenea, ar oferi trupelor rusești o oportunitate de a cuceri alte zone din provincia Donețk care rămân sub control ucrainean, cum ar fi orașul strategic Bakhmut din apropiere. Donețk și provincia învecinată Luhansk, care împreună formează regiunea Donbas de la granița cu Rusia, au fost principalele ținte teritoriale declarate ale Moscovei în invadarea Ucrainei, dar luptele s-au stabilit în mare parte într-un impas. Dar Putin are nevoie urgentă de o victorie mai mare decât capturarea orașului Soledar, care – dacă se confirmă – a fost realizată de armata privată Wagner, formată în mare parte din prizonieri, mai degrabă decât de forțele armate regulate.

Pe câmpul de luptă, un ofițer ucrainean, aflat în apropiere de Soledar, a declarat pentru The Associated Press că modelul este că mai întâi rușii trimit unul sau două valuri de soldați, mulți dintre ei din grupul Wagner, contractor militar privat rusesc, care înregistrează pierderi grele în timp ce sondează apărarea ucraineană. Când trupele ucrainene suferă pierderi și sunt epuizate, rușii trimit un nou val de soldați foarte bine pregătiți, parașutiști sau forțe speciale, a spus ofițerul ucrainean, care a insistat să rămână anonim din motive de securitate. Oficialii ucraineni au negat afirmațiile rușilor potrivit cărora Soledar ar fi căzut, dar proprietarul Grupului Wagner a repetat afirmația privind o descoperire miercuri târziu.

Încă o dată vreau să confirm eliberarea și curățarea completă a teritoriului Soledar de unitățile armatei ucrainene”, a scris Evgheni Prigojin pe platforma sa de socializare din Rusia. Civilii au fost retrași. Unitățile ucrainene care nu au vrut să se predea au fost distruse”.

El a afirmat că aproximativ 500 de persoane au fost ucise și că întregul oraș este plin de cadavrele soldaților ucraineni”. Armata ucraineană a declarat miercuri târziu că forțele rusești au suferit pierderi uriașe” în luptele de la Soledar. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a declarat capturarea municipiului, declarând reporterilor că forțele ruse au obținut „o dinamică pozitivă în avansarea” în Soledar. Să nu ne grăbim și să așteptăm declarațiile oficiale”, a adăugat el.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a intervenit miercuri în discursul său video de seară: Acum, statul terorist și propagandiștii săi încearcă să pretindă că o parte din orașul nostru Soledar – un oraș care a fost aproape complet distrus de ocupanți – ar fi un fel de realizare a Rusiei.”

El a declarat că forțele ucrainene din zonă rezistă în fața rușilor. Soledar, cunoscut pentru mineritul și prelucrarea sării, are o valoare intrinsecă redusă, dar se află într-un punct strategic la 10 kilometri nord de orașul Bakhmut, pe care forțele rusești vor să îl înconjoare. Cucerirea Bakhmut ar întrerupe liniile de aprovizionare ale Ucrainei și ar deschide o rută pentru ca rușii să preseze spre Kramatorsk și Sloviansk, bastioane ucrainene din provincia Donețk.

Căderea lui Soledar ar face ca „menținerea lui Bakhmut să fie mult mai precară pentru Ucraina”, a precizat Michael Kofman, directorul departamentului de studii privind Rusia din cadrul grupului de cercetare non-profit CAN din Arlington, Virginia. Războiul de uzură, cu pierderi grele, poate face ca o victorie rusă să fie la fel de mortală ca o înfrângere.

Nu cred că rezultatul de la Bakhmut este atât de semnificativ în comparație cu ceea ce costă Rusia pentru a-l obține”, a declarat Kofman într-un tweet.