• Chiar dacă este în închisoare, Alexei Navalnîi l-a „încolţit” pe Vladimir Putin
  • Dacă Putin îl ucide pe Navalnîi, va atrage şi mai mult atenţia publicului
  • Dacă Navalnîi trăieşte, va rămâne un lider al opoziţiei, chiar dacă va fi sau nu în închisoare

Un weekend de proteste împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, declanşat de arestarea liderului opoziţiei Alexei Navalnîi, l-a pus pe Putin într-o poziţie ciudată, relatează Business Insider. Brusc, Putin nu are nicio opţiune sigură în cazul Navalnîi, potrivit diplomaţilor europeni.

La începutul lunii, Navalnîi s-a întors în Rusia din Germania, unde a stat după ce a fost otrăvit în luna august. A fost reţinut imediat ce a ajuns în Rusia, o mişcare în urma căreia a avut de profitat tot Navalnîi. Acest lucru pare să afecteze modul în care vrea Putin să spună povestea lui Navalnîi şi să îl transforme într-un personaj cu adevărat important pentru Rusia.

Oficialii europeni consideră că Navalnîi l-a pus pe Putin într-o poziţie ciudată din momentul în care a fost otrăvit. Navalnîi a avut timp în Germania să îşi revină şi a folosit această perioadă pentru a investiga atacul şi chiar a păcălit un agent rus de informaţii să admită complotul împotriva sa.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Navalnîi s-a întors în Rusia, în ciuda faptului că libertatea sa era pusă în pericol. În timpul petrecut în închisoare, a scos un documentar de două ore despre faptele de corupţie ale lui Putin şi a organizat cele mai mari şi agresive proteste anti-Putin din ultima perioadă.

De aceea, ofiţerii de informaţii nu sunt siguri care va fi următorul pas al lui Putin, pentru că preşedintele rus ar avea de pierdute în ambele cazuri: Şi dacă Navalnîi este ucis, dar şi dacă acesta trăieşte.

„Devine un pic umilitor pentru Putin şi nu ştiu cât de sigur este Navalnîi în acest moment. Navalnîi trebuia să moară vara trecută şi ar fi avut loc nişte proteste, câteva arestări, poate nişte sancţiuni, dar Navalnîi în viaţă este o problemă majoră”, a spus un ofiţer european de informaţii.

Totodată, Putin şi-a pierdut şi cel mai mare aliat din Statele Unite: Donald Trump, care nu ar fi făcut presiuni asupra liderului rus cu privire la arestul lui Navalnîi.