Vladimir Putin insistă pe revenirea la arhitectura de securitate din 1997

VLADIMIR PUTIN

Rusia este pregătită să continue negocierile cu Statele Unite şi cu Alianţa Nord-Atlantică pe tema garanţiilor de securitate în Europa, a afirmat vineri preşedintele Vladimir Putin, insistând însă pentru oprirea extinderii NATO şi pentru revenirea la arhitectura de securitate din anul 1997.

Președintele rus a declarat că a abordat cu preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, în cursul întâlnirii de la Kremlin, problema negocierilor cu Statele Unite şi cu NATO pe tema garanţiilor de securitate.

Am discutat despre situaţia legată de propunerile adresate de Rusia Occidentului, principalele solicitări fiind oprirea extinderii NATO, refuzul de a instala sisteme militare ofensive în apropierea frontierelor Rusiei şi revenirea la capabilităţile militare NATO şi la infrastructura militară din Europa din anul 1997, când a fost semnat Tratatul Rusia-NATO„, a afirmat Vladimir Putin, citat de agenţia RIA Novosti.

Vladimir Putin i-a prezentat lui Aleksandr Lukaşenko stadiul negocierilor cu Statele Unite şi cu NATO, argumentând că problema garanţiilor de securitate este de interes inclusiv pentru Belarus.

Rusia este pregătită să urmeze direcţia negocierilor, cu condiţia ca toate problemele să fie analizate integral, fără a fi separate principalele propuneri ale noastre. Obţinerea garanţiilor reprezintă o prioritate absolută pentru Rusia”, a subliniat liderul de la Kremlin.

„Tot ce trebuie să facă liderii de la Kiev este să negocieze cu reprezentanţii din Donbas şi să accepte măsuri politice, militare, economice şi umanitare pentru încetarea conflictului”, a declarat Vladimir Putin, în conferinţa de presă organizată împreună cu preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko.

Situaţia în sud-estul Ucrainei pare să se agraveze„, a afirmat Vladimir Putin, acuzând Kievul de încălcarea în mod „masiv” şi „sistematic” a drepturilor etnicilor ruşi.

Confruntările militare între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţii separatişti proruşi s-au intensificat în ultimele 48 de ore, prin încălcarea armistiţiului din regiunile Lugansk şi Doneţk.

Kremlinul a anunţat că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, consideră că proiectul Dumei de Stat privind recunoaşterea independenţei regiunilor ucrainene Lugansk şi Doneţk nu este în conformitate cu Acordul de la Minsk. Marţi, în conferinţa de presă organizată împreună cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, Vladimir Putin a pledat pentru soluţionarea conflictului separatist din estul Ucrainei „pe baza oportunităţilor oferite de Acordul de la Minsk„.

Exit mobile version