• Vladimir Putin l-ar fi demis pe generalul său responsabil de invazia rusă în Ucraina, la doar 16 zile după ce i-a încredințat postul, în timp ce trupele rusești își părăsesc pozițiile.
  • Forțele lui Putin au suferit o înfrângere zdrobitoare în estul Ucrainei, pierzând vaste zone din țară în fața unei contraofensive ucrainene surprinzătoare.
  • Se crede că președintele rus l-a eliberat din funcție pe generalul-locotenent Roman Berdnikov, pe fondul rapoartelor conform cărora trupele rusești au abandonat tancuri, arme și provizii.

Vladimir Putin l-ar fi demis pe generalul său responsabil de invazia rusă în Ucraina, la doar 16 zile după ce i-a încredințat postul, în timp ce trupele rusești își părăsesc pozițiile.

Forțele lui Putin au suferit o înfrângere zdrobitoare în estul Ucrainei, pierzând vaste zone din țară în fața unei contraofensive ucrainene surprinzătoare.

Se crede că președintele rus l-a eliberat din funcție pe generalul-locotenent Roman Berdnikov, pe fondul rapoartelor conform cărora trupele rusești au abandonat tancuri, arme și provizii.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ

Soldații ucraineni care avansează, raportează că au găsit uniforme militare aruncate, lăsate de soldații ruși care au încercat să se deghizeze în civili în timp ce fugeau din zona de luptă din regiunea ucraineană nord-estică Kharkiv.

Soldații ucraineni au cucerit mai mult de 1.000 de mile pătrate de teritoriu în câteva zile, într-o ofensivă fulgerătoare în care trupele au ajuns la mai puțin de 50 de kilometri de granița cu Rusia.

Avansul principal a început în urmă cu șase zile și a urmat unei campanii de dezinformare care a durat luni de zile și care a păcălit Rusia să desfășoare trupe mai la sud, lăsând regiunea Harkov ușor apărată.

Putin l-a numit pe generalul-locotenent Berdnikov în funcția de comandant al forțelor armate occidentale la 26 august 2022, potrivit serviciului de informații militare ucrainean.

Dar spionii ucraineni spun acum că retragerea rusească de la Harkov a făcut ca Berdnikov să fie demis de Putin. Dar ar fi putut fi mai rău, Berdnikov a fost declarat mort în iunie, rapoarte neconfirmate la acea vreme spunând că ar fi fost ucis în timpul luptelor din Donbas.

O unitate ucraineană care a luptat în recenta ofensivă din Harkov a raportat că lanțul de comandă rusesc din regiune s-a prăbușit complet, iar soldații au aruncat armele și au fugit din fața avansului ucrainean fără să opună rezistență.

O sursă a declarat pentru Telegraph: Erau foarte speriați, lanțul lor de comandă era în haos. Ofițerii au părăsit zona înainte de începerea luptelor. Erau o mulțime de uniforme aruncate pe jos. I-am prins pe unii dintre ei încercând să scape în haine civile, spuneau niște tâmpenii incredibile încercând să se salveze.”

Vestea vine în contextul în care președintele Zelenski a ironizat retragerea Rusiei într-un discurs video adresat națiunii, spunând că armata rusă demonstrează în aceste zile tot ce poate face mai bun – își arată spatele”.

Ieri, el a postat o înregistrare video cu soldații ucraineni care au înălțat din nou steagul național deasupra orașului Chkalovske. Mai important, aceștia au intrat în orașele de aprovizionare Izyum, Kupiansk și Balakliya, aflate sub control rusesc, în ceea ce ar putea fi un punct de cotitură pentru conflict.

Șeful armatei ucrainene, generalul Valerii Zaluzhnyi, a declarat că forțele sale au eliberat aproximativ 2.000 de kilometri pătrați de la începutul lunii septembrie – triplu față de suprafața de teritoriu recucerit revendicată de Zelenski cu doar două zile înainte.