• La summitul Rusia-Africa din Soci, Putin a transmis, prin Serghei Lavrov, că Rusia va oferi „sprijin total” pentru dezvoltare, securitate și combaterea terorismului în Africa.
  • Burkina Faso și Mali consideră Rusia un partener mai de încredere decât foștii aliați occidentali, colaborând cu companii rusești în energie, telecomunicații și minerit.
  • Deși sprijinul militar rusesc a fost intensificat, rezultatele în combaterea militanților islamiști sunt limitate, dar influența Moscovei pe continent continuă să crească.

Președintele rus Vladimir Putin a promis „sprijin total” pentru Africa, în special în lupta împotriva terorismului și extremismului, potrivit unui mesaj citit de ministrul de externe rus Serghei Lavrov la un summit din stațiunea Soci de la Marea Neagră, scrie BBC.

În contextul unei relații tot mai tensionate cu partenerii occidentali tradiționali, mai multe guverne africane și-au îndreptat atenția către Moscova pentru a combate atacurile jihadiste.

Ministrul de externe al Burkina Faso, Karamoko Jean-Marie Traoré, a declarat că Rusia este un partener internațional mai potrivit decât Franța, fosta putere colonială, opinie împărtășită și de Mali, unde ministrul Abdoulaye Diop a descris cooperarea cu Rusia ca fiind una „sinceră” în contrast cu relația „neo-colonială” a puterilor occidentale. Diop a menționat că Mali colaborează cu companii rusești în sectoare precum energie, telecomunicații, tehnologie și minerit, în vederea soluționării problemelor locale.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Grupul de mercenari Wagner, rebranduit recent sub denumirea „Corpul Africa” de către Ministerul rus al Apărării, a devenit forța preferată de conducătorii militari din Burkina Faso, Mali și Niger, care au cerut plecarea trupelor franceze și ONU. Cu toate acestea, intervențiile militare rusești nu au înregistrat progrese semnificative împotriva militanților islamiști, deși Kremlinul își promovează intens noii aliați din Africa.

În mesajul său, Putin a reafirmat angajamentul de a sprijini dezvoltarea durabilă, combaterea epidemiilor și a problemelor alimentare, precum și gestionarea dezastrelor naturale. Rwanda, reprezentată de ministrul de externe Olivier Nduhungirehe, a semnat deja un acord cu Moscova pentru construcția unei centrale nucleare, iar sute de studenți ruandezi au absolvit universități rusești cu specializări în științe nucleare.

Deși promisiunea lui Putin de a dubla schimburile comerciale cu Africa nu s-a realizat, influența Rusiei pe continent a crescut considerabil prin metode pe care Occidentul le consideră destabilizatoare.

Citește și