• Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut independența regiunilor ucrainene Zaporojie și Herson, în timp ce se pregătește să oficializeze vineri anexarea celor două regiuni, alături de Donețk și Lugansk.
  • Moscova a declarat că va anexa patru regiuni ocupate din Ucraina în cadrul unei ceremonii grandioase care va avea loc vineri la Kremlin.
  • Liderii instalați la Kremlin din cele patru regiuni care au pledat săptămâna aceasta pentru anexare în fața lui Putin s-au reunit joi în capitala rusă înaintea ceremoniei.

Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut independența regiunilor ucrainene Zaporojie și Herson, potrivit decretelor prezidențiale emise joi seara, în ajunul finalizării anexării acestora de către Rusia.

„Ordon recunoașterea suveranității și independenței de stat” a regiunilor Zaporojie și Herson, situate în sudul Ucrainei, a declarat Putin în decrete, în timp ce Rusia se pregătește să oficializeze vineri anexarea celor două regiuni, alături de Donețk și Lugansk.

Moscova a declarat că va anexa patru regiuni ocupate din Ucraina în cadrul unei ceremonii grandioase care va avea loc vineri la Kremlin. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că anexarea regiunilor va fi oficializată în cadrul ceremoniei și că Putin va ține un discurs important.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Putin a amenințat că va folosi arme nucleare pentru a apăra teritoriile. Dar amenințările nu au descurajat o contraofensivă ucraineană de amploare, care a respins trupele rusești în est și se află la ușa orașului Lyman din regiunea Donețk, pe care forțele Moscovei l-au bombardat timp de săptămâni înainte de a-l captura în această vară.

Liderii instalați la Kremlin din cele patru regiuni care au pledat săptămâna aceasta pentru anexare în fața lui Putin s-au reunit joi în capitala rusă înaintea ceremoniei. Solicitările lor aproape simultane au venit după ce au susținut că locuitorii au susținut în unanimitate mișcarea în cadrul unor referendumuri organizate în grabă care au fost respinse de Kiev și de Occident ca fiind ilegale, frauduloase și nule.
Ucraina a declarat că singurul răspuns adecvat din partea Occidentului a fost acela de a lovi Rusia cu mai multe sancțiuni și de a furniza forțelor ucrainene mai multe arme pentru a continua să recupereze teritoriul.

Președintele american Joe Biden a declarat joi că „Statele Unite nu vor recunoaște niciodată, niciodată, niciodată, niciodată pretențiile Rusiei asupra teritoriului suveran al Ucrainei”. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a respins, de asemenea, planurile de anexare, condamnându-le ca fiind o „escaladare periculoasă care nu-și are locul în lumea modernă”.