• Încolțit de Occident și de rivalii săi regionali, guvernul iranian își intensifică procesul de îmbogățire a uraniului, reprimă disidența.
  • Parteneriatul tactic al Iranului cu Rusia a devenit unul de supraviețuire, chiar dacă Moscova pare să submineze Teheranul pe piața neagră a petrolului.
  • Fadahossein Maleki, membru al influentei comisii pentru securitate națională și politică externă a parlamentului iranian, a descris luni Rusia ca fiind cel mai strategic partener al Iranului.

Președintele rus Vladimir Putin va discuta marți, la Teheran, cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și cu președintele iranian Ebrahim Raisi, în contextul în care se speră că se vor înregistra progrese în negocierile pentru deblocarea trecerii cerealelor ucrainene prin Marea Neagră.

Vizita președintelui rus Vladimir Putin în Iran începând de marți este menită să aprofundeze legăturile cu nume grele din regiune, ca parte a provocării lansate de Moscova la adresa Statelor Unite și a Europei pe fondul campaniei sale de măcinare în Ucraina.

În doar a doua sa călătorie în străinătate de când tancurile rusești au intrat în Ucraina, Putin urmează să poarte discuții cu președintele iranian Ebrahim Raisi și cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan despre problemele presante cu care se confruntă regiunea, inclusiv conflictul din Siria și o propunere susținută de ONU de reluare a exporturilor de cereale ucrainene pentru a atenua criza alimentară globală.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

În timp ce Occidentul adună sancțiuni împotriva Rusiei și campania costisitoare se prelungește, Putin încearcă să consolideze legăturile cu Teheranul, o altă țintă a sancțiunilor severe ale SUA și un potențial partener militar și comercial. În ultimele săptămâni, oficialii ruși au vizitat de cel puțin două ori un aerodrom din centrul Iranului pentru a examina dronele cu capacitate de armament ale Teheranului pentru o posibilă utilizare în Ucraina, a afirmat Casa Albă.

Poate cel mai important, Teheranul îi oferă lui Putin șansa unei întâlniri cu miză mare cu Erdogan, care a încercat să ajute la medierea discuțiilor privind o soluționare pașnică a conflictului ruso-ucrainean, precum și să contribuie la negocierile pentru deblocarea grânelor ucrainene prin Marea Neagră.

Reuniunea are o însemnătate simbolică și pentru publicul intern al lui Putin, arătând influența internațională a Rusiei, chiar dacă aceasta este din ce în ce mai izolată și se afundă mai mult în confruntarea cu Occidentul. Aceasta are loc la doar câteva zile după ce președintele american Joe Biden a vizitat Israelul și Arabia Saudită – principalii rivali ai Teheranului în regiune.