• Președintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială în Rusia, în contextul în care războiul din Ucraina a ajuns la aproape șapte luni.
  • Într-un discurs televizat adresat miercuri națiunii, Putin a declarat că apără teritoriile rusești și că Occidentul vrea să distrugă țara.
  • Putin a declarat că a semnat un decret privind mobilizarea parțială, care ar urma să înceapă în cursul zilei de miercuri.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială în Rusia, în contextul în care războiul din Ucraina a ajuns la aproape șapte luni. Într-un discurs televizat adresat miercuri națiunii, Putin a declarat că apără teritoriile rusești și că Occidentul vrea să distrugă țara.

Putin a declarat că a semnat un decret privind mobilizarea parțială, care ar urma să înceapă în cursul zilei de miercuri.

Vorbim despre o mobilizare parțială, adică doar cetățenii care se află în prezent în rezervă vor fi supuși la recrutare și, mai ales, cei care au servit în forțele armate au o anumită specialitate militară și o experiență relevantă”, a spus el.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Discursul lui Putin vine la o zi după ce regiunile controlate de Rusia din estul și sudul Ucrainei au anunțat că intenționează să organizeze referendumuri pentru a deveni părți integrante ale Rusiei.

Eforturile susținute de Kremlin de a înghiți patru regiuni ar putea pregăti terenul pentru ca Moscova să escaladeze războiul în urma succeselor ucrainene pe câmpul de luptă. Referendumurile, care se așteaptă să aibă loc încă din primele luni ale războiului, vor începe vineri în regiunile Luhansk, Kherson și în regiunile Zaporojie și Donețk, parțial controlate de Rusia.

Prezent la Kiev, Gabriel Elizondo de la Al Jazeera a declarat că a fost un discurs sfidător” al liderului rus.

El a subliniat că a fost vorba de o mobilizare parțială, nu totală. Cum arată mai exact acest lucru? Nu a spus”, a spus el. În general, o mobilizare completă ar însemna că orice militar (rezervist), cu vârsta de aproximativ 18-60 de ani, nu ar putea părăsi Rusia și ar trebui să se înroleze în armată.”

Elizondo a declarat că discursul lui Putin este un indiciu că acesta vrea să întărească forța militară rusă pentru a lupta în războiul din UcrainaIndiferent cum îl privești, este cu siguranță o escaladare, dacă vreți, și o conștientizare a faptului că poate Moscova are nevoie de mai multe trupe în Ucraina pentru a-și atinge obiectivele militare.”

Dincolo de asta, el a confirmat și un titlu foarte important din discursul său. El merge mai departe cu voturile pentru referendum care vor avea loc pe teritoriul ucrainean care este ocupat de Rusia în acest moment. A menționat mult Donbasul, regiunile Luhansk și Donețk. A menționat, de asemenea, regiunea Zaporojie”.