Rusia este un aliat cheie al Belarusului, pe care Uniunea Europeană l-a acuzat că a organizat un „atac hibrid” prin faptul că a adus cu avionul mii de migranți, în principal din Orientul Mijlociu, și i-a împins să încerce să treacă ilegal în Polonia.

În timp ce UE se pregătește să impună noi sancțiuni asupra Minskului, Vladimir Putin a declarat la televiziunea de stat din Rusia că, în opinia sa, Belarusul nu este de vină pentru criză.

„Să nu uităm de unde au venit aceste crize cu migranți… Este Belarus un pionier în aceste probleme? Nu, motivele au fost create chiar de țările occidentale și europene”, a declarat Putin.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Referindu-se la conflictele din Irak și Afganistan, Putin a menționat că printre migranții de la granița cu Belarus se află kurzi irakieni și afgani.

„Belarusul nu are nimic de-a face cu asta… faptul că au venit prin Belarus nu este surprinzător, deoarece Belarusul… are intrare fără vize pentru țările de origine”, a declarat Putin.

El a acuzat forțele poloneze de la granița cu Belarus că i-au bătut pe migranți, că au tras focuri de armă pe deasupra capetelor lor și că au aprins noaptea luminile și sirenele în apropierea migranților.

„Acest lucru nu se potrivește prea bine cu ideile de umanitate care se presupune că stau la baza tuturor politicilor vecinilor noștri occidentali”, a spus el.

Poliția poloneză a declarat sâmbătă că trupul unui tânăr sirian a fost găsit în Polonia, în apropiere de granița cu Belarus. Belarusul a declarat că numărul migranților care sosesc într-o tabără improvizată de la graniță este în creștere în fiecare zi.

Vladimir Putin a mai declarat că speră ca președintele belarus Alexander Lukașenko și cancelarul german Angela Merkel să discute despre criză, spunând că migranții doreau în principal să meargă în Germania.