• Zelenski avertizează că Ucraina nu va accepta modificarea frontierelor.
  • Zelenski: Frontierele recunoscute internațional ale Ucrainei vor rămâne aceleași, în ciuda acțiunilor Rusiei.
  • Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat, luni seară, armatei ruse să intervină pentru ceea ce Moscova cataloghează drept misiuni de „menţinere a păcii” în regiunile separatiste ucrainene, Lugansk şi Doneţk, după recunoaşterea independenţei acestora.

UPDATE 09.11

Azi dimineață la 7 ora locală, ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a postat pe Facebook: „După evoluțiile de ieri seară, la Bruxelles s-a accelerat pregătirea sancțiunilor și se desfășoară consultări continue despre măsurile posibile. În această chestiune Ungaria nu a rupt niciodată unitatea UE. În paralel cu toate acestea nu trebuie să renunțăm nici la speranța de după ultima în soluțiile diplomatice.

În urmă cu zece zile, Viktor Orban declara: „Jucăm cu cărțile pe față, nu am ascuns niciodată că considerăm greșită strategia Europei, iar sancțiunile împotriva Rusiei, un drum închis.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Volodimir Zelenski avertizează că „Ucraina nu va accepta modificarea frontierelor”, după decizia Rusiei de recunoaştere a independenţei regiunilor Doneţk şi Lugansk, avertizând și asupra dreptului la apărare colectivă.

Recomandări

ÎI IA HARRIS LOCUL LUI BIDEN?
PE CINE FACE DE RÂS ȘOȘOACĂ?
RUSIA ÎL CONDAMNĂ PE GERSHKOVICH
UNDE FUGI DE CANICULĂ ÎN WEEKEND?
ZBORURI AFECTATE DE PANA DE LA MICROSOFT
CINE E NOU PREȘEDINTE AL AN

„Cele mai noi acţiuni ale Rusiei sunt o încălcare a suveranităţii Ucrainei şi a integrităţii teritoriale a ţării noastre. Întreaga responsabilitate pentru consecinţele acestor decizii aparţine Rusiei”, maiafirmă Volodimir Zelenski, conform unui comunicat difuzat de Preşedinţia Ucrainei.

„Noi nu ne temem. Frontierele ţării vor rămâne aşa cum sunt. Ucrainenii sunt pe teritoriul lor şi nu vor ceda nici cea mai mică parte a teritoriului”, a avertizat preşedintele Ucrainei, invocând dreptul la apărarea colectivă.

„Aşteptăm din partea partenerilor paşi clari şi eficienţi de susţinere. Acum vom vedea cu adevărat cine sunt prietenii noştri”, a subliniat Volodimir Zelenski, citat de postul BBC şi de cotidianul Le Figaro.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat, luni seară, armatei ruse să intervină pentru ceea ce Moscova cataloghează drept misiuni de „menţinere a păcii” în regiunile separatiste ucrainene, Lugansk şi Doneţk, după recunoaşterea independenţei acestora.

Rusia a mobilizat aproximativ 150.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei şi este acuzată de Statele Unite şi Marea Britanie că pregăteşte o invazie.