• Liderul ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe ambasadorul țării în Regatul Unit, Vadim Prystaiko.
  • Prystaiko a criticat răspunsul sarcastic al lui Zelenski la sugestiile secretarului britanic al apărării, Ben Wallace.
  • Wallace a declarat jurnaliștilor că Marea Britanie nu este un serviciu de livrare de arme către Ucraina de tip Amazon.

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe ambasadorul țării în Regatul Unit, Vadym Prystaiko, după ce acesta a criticat răspunsul președintelui la o dispută privind ajutorul militar britanic, scrie LBC.

Prystaiko a criticat răspunsul sarcastic al lui Zelenski la sugestiile secretarului britanic al apărării, Ben Wallace, potrivit cărora Ucraina ar trebui să își arate mai multă recunoștință față de aliații săi pentru livrările de arme.

La începutul acestei luni, Wallace a declarat jurnaliștilor, la un summit NATO desfășurat luna aceasta la Vilnius, că Marea Britanie nu este un serviciu de livrare de arme către Ucraina de tip Amazon și a sugerat că Kievul ar putea manifesta mai multă recunoștință”.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
CÂT MAI JOACĂ NADAL
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?

El a spus: Există un mic cuvânt de precauție aici, și anume că, fie că ne place sau nu, oamenii vor să vadă recunoștință. Sfatul meu pentru ucraineni… convingeți țările să renunțe la propriile lor stocuri. Și da, războiul este un război nobil și da, noi îl vedem ca și cum ați face un război nu doar pentru voi, ci și pentru libertățile noastre. Dar, uneori, trebuie să convingi legislatorii de pe dealul din America. Trebuie să-i convingi pe politicienii neîncrezători din alte țări că merită și că merită și că primesc ceva în schimb.”

Răspunzând la comentariile lui Wallace în timpul unei conferințe de presă la summit, Zelenski a spus: Am putea să ne trezim dimineața și să ne exprimăm personal cuvintele de recunoștință față de ministru.”

Diplomatul ucrainean a fost de acord cu sugestia unui intervievator potrivit căruia Zelenski i-a răspuns cu puțin sarcasm” lui Wallace. Nu cred că acest sarcasm este sănătos. Nu trebuie să le arătăm rușilor că avem ceva între noi, ei trebuie să știe că lucrăm împreună”, a declarat acesta.

Subliniind necesitatea de a aplana relațiile cu Marea Britanie, diplomatul a adăugat: Dacă se întâmplă ceva, Ben mă poate suna și îmi poate spune tot ce vrea”. Zelenski a semnat un decret de demitere a lui Prystaiko, publicat pe site-ul prezidențial. Acesta nu a oferit un motiv.

Citește și