• Grupul pentru drepturile omului a declarat că o investigație de patru luni a constatat că armata ucraineană a înființat baze în școli și spitale.
  • Într-un raport de joi, Amnesty a enumerat incidente din 19 orașe și localități în care forțele ucrainene păreau să fi pus civili în pericol prin stabilirea de baze în zone rezidențiale.
  • Calificând raportul drept manipulator, el a spus că publicarea acestuia împărtășește responsabilitatea pentru moartea unor oameni.

Zelenski a luat în vizor un raport recent al Amnesty International care susține că trupele țării au pus în pericol civili și au încălcat dreptul internațional în războiul în curs cu Rusia, afirmând că această publicație nu poate fi tolerată.

Nu poate exista – chiar și ipotetic – nicio condiție în care orice atac rusesc asupra Ucrainei să devină justificat. Agresiunea împotriva statului nostru este neprovocată, invazivă și în mod deschis teroristă, a declarat joi Volodimir Zelenski într-o declarație.

Dacă cineva face un raport în care se presupune că victima și agresorul sunt identice în ceva, dacă sunt analizate unele date despre victimă și se ignoră ceea ce făcea agresorul în acel moment, acest lucru nu poate fi tolerat, a adăugat el.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ

Într-un raport de joi, Amnesty a enumerat incidente din 19 orașe și localități în care forțele ucrainene păreau să fi pus civili în pericol prin stabilirea de baze în zone rezidențiale – constatări pe care Zelenski le-a echivalat cu blamarea victimelor într-un discurs de seară. Grupul pentru drepturile omului a declarat că o investigație de patru luni a constatat că armata ucraineană a înființat baze în școli și spitale și a lansat atacuri din locuri populate, încălcând astfel dreptul umanitar internațional.

Cu toate acestea, a subliniat că strategiile nu justifică în niciun fel atacurile nediscriminatorii ale Rusiei, care au ucis și rănit nenumărați civili. Zelenski a răspuns spunând oricine amnistiează Rusia și care creează în mod artificial un astfel de context informațional încât unele atacuri ale teroriștilor sunt presupus justificate sau presupus de înțeles, nu poate să nu-și dea seama că îi ajută pe teroriști.

Calificând raportul drept manipulator, el a spus că publicarea acestuia împărtășește responsabilitatea pentru moartea unor oameni. Cel puțin 5.237 de civili au fost uciși și 7.035 au fost răniți în Ucraina de la începutul războiului, la 24 februarie, potrivit ONU. De asemenea, aproximativ 10 milioane de persoane au fugit în țările vecine.