• Vorbind în timpul unei conferințe de presă cu președintele Consiliului European, Charles Michel, Zelenski a declarat că este întotdeauna pregătit să discute cu Putin despre sfârșitul războiului.
  • Președintele ucrainean nu crede că Rusia dorește un acord de pace în Ucraina.
  • Zelenski a mai spus că în Mariupol au mai rămas 120.000 de persoane.

Au trecut aproape două luni de când Rusia a invadat Ucraina, și dacă pentru ucraineni totul s-a schimbat, Putin rămâne ferm pe poziții. Într-o apariție televizată, liderul de la Kremlin a reluat justificarea pornirii războiului din Ucraina prin obligația Rusiei de a-i proteja pe locuitorii din regiunea Donbas de presupusele masacre și operațiuni militare ale armatei ucrainene. Volodimir Zelenski a spus miercuri că este pregătit să discute cu Vladimir Putin.

Tragedia care a avut loc în Donbas, republica Lugansk, a impus Rusiei să înceapă această operațiune militară de care știm cu toții foarte bine. Am spus chiar de la început că țelul acestei operațiuni este să ajute oamenii de acolo, oamenii noștri care locuiesc în Donbas, oameni ca tine! Vom continua operațiunea conform planului până când situația de acolo se va normaliza”, a transmis președintele ucrainean.

Nici până acum, după nenumărate runde de negocieri, nu s-a ajuns la un acord. Lucrurile s-ar putea schimba însă, o dată cu noul anunț venit din Ucraina. În timpul unei conferințe de presă cu președintele Consiliului European, Zelenski a declarat că este pregătit să discute cu Putin despre sfârșitul războiului.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

Nu contează dacă o vreau sau nu. În ultimii trei ani pe care i-am avut, pe care oamenii mi i-au dat, am fost gata să discut cu președintele rus despre sfârșitul războiului. Acum sunt aceleași semnale pe care le transmiteau înainte de a lansa o invazie pe scară largă. Subliniez încă o dată că ei nu sunt pregătiți pentru o reglementare de pace”, a spus președintele Zelenski.

Zelenski a mai spus că în Mariupol au mai rămas 120.000 de persoane. Totodată, el a subliniat că infracțiunile comise de forțele rusești aici sunt mai înfricoșătoare decât au fost în Borodyanka.

„Forțele rusești au început o ofensivă pe scară largă în Donbas. Noi înțelegem toată operațiuna. Vedem toate riscurile și toți pașii lor. Ei continuă atacurile cu rachete asupra întregului teritoriu al țării noastre.

Ca răspuns, Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, l-a asigurat pe Zelenski că Uniunea Europeană va face „tot ce îi stă în puteri” pentru ca Ucraina să câştige războiul declanşat de Rusia şi că agresiunea rusă nu va reuşi să divizeze Europa.