• Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 a declarat marți că a observat o scădere a interesului în ceea ce privește vaccinarea.
  • Valeriu Gheorghiță a precizat că ținta de 5 milioane de persoane imunizate ar putea fi atinsă în „următoarele două săptămâni”.
  • De asemenea, în ceea ce privește ținta de 10 milioane de români vaccinați până la 1 septembrie, medicul militar a spus că totul ține de populație.

Valeriu Gheorghiță s-a declarat mulțumit de felul în care evoluează campania de vaccinare, deși a observat „acest interes în scădere”.

„Noi am depus un efort important în toată această perioadă. În primul rând să creăm o infrastructură care nu exista anterior, cu centre de vaccinare, cu centre mobile, medicină de familie, unități sanitare, operatori privați, evenimente de tip maraton de vaccinare. În acest moment doar cine nu vrea nu se vaccinează. Nu avem ce să facem mai mult”, a spus medicul.

„Dacă în ritmul de vaccinare a scăzut, cred că dorința de vaccinare a scăzut și nu are legătură cu organizarea efectivă, logistică dacă vreți. Cred că nici neapărat cu campaniile de comunicare, aș îndrăzni să spun. Probabil că aici, pentru anumite segmente populaționale, mai sunt multe lucruri de făcut dar problema fundamentală este în ceea ce privește încrederea oamenilor, care este diminuată mult în toți acești zeci de ani în autoritate în general. Și acest lucru nu se câștigă peste noapte”, a completat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT

Întrebat când ar putea fi atinsă ținta de 5 milioane de persoane vaccinate, prevăzută de premierul Florin Cîțu la 1 iunie, Valeriu Gheorghiță a spus că „este greu de anticipat (…) având în vedere că peste 87% dintre persoan se prezintă direct la centrele de vaccinar. Probabil în următoarele două săptămâni, daca ritmul va crește”.

În ceea ce privește ținta de 10 milioane de vaccinați la 1 septembrie, coordonatorul campaniei de vaccinare a răspuns că „totul este în dinamică”.

„Suntem în etape diferite ale campaniei de vaccinare. Sunt niște prognoze și predicții pe care le facem periodic. Noi putem asigura vaccinarea, avem capacitate și personal, avem doze suficiente. Se poate atinge acest obiectiv dacă oamenii vor vrea să se vaccineze. Dacă nu, nu. Este simplu, este matematic”, a răspuns Valeriu Gheorghiță.