• Lula promite mai multă responsabilitate socială și de mediu.
  • Alegerile servesc drept un referendum asupra a două viziuni extrem de diferite – și vehement opuse – pentru viitorul Braziliei.
  • Criticii au acuzat PRF că a devenit în mod deschis pro-Bolsonaro în ultimii patru ani.

Sondajele de opinie s-au închis în Brazilia în cele mai polarizate alegeri din istoria recentă, care îl opun pe președintele în exercițiu de extremă dreapta Jair Bolsonaro și pe fostul lider de stânga Luiz Inacio Lula da Silva.

Se aștepta ca numărătoarea inițială a voturilor să îl favorizeze pe Bolsonaro, indiferent de rezultatul final, deoarece Partidul Muncitorilor al lui Lula obține un sprijin mai puternic în regiunile care raportează mai greu rezultatele.

Alegerile servesc drept un referendum asupra a două viziuni extrem de diferite – și vehement opuse – pentru viitorul Braziliei. Bolsonaro a promis să consolideze o cotitură bruscă spre dreapta în politica braziliană după o președinție care a fost martora uneia dintre cele mai mortale epidemii de COVID-19 de pandemie din lume și a defrișărilor pe scară largă în bazinul amazonian.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Lula promite mai multă responsabilitate socială și de mediu, evocând prosperitatea în creștere a președinției sale din 2003-2010, înainte ca scandalurile de corupție să îi păteze Partidul Muncitorilor.
Aproximativ 120 de milioane de alegători erau așteptați să își introducă alegerile în mașinile de vot electronice pe care Bolsonaro le-a criticat fără dovezi ca fiind predispuse la fraudă, ceea ce a stârnit îngrijorarea că ar putea să nu-și recunoască înfrângerea, urmând exemplul aliatului său ideologic, fostul președinte american Donald Trump.

Acest lucru a sporit tensiunile în cele mai polarizante alegeri din Brazilia de la revenirea la democrație, în 1985, după o dictatură militară împotriva căreia Lula, un fost lider sindical, s-a mobilizat, iar Bolsonaro, un fost căpitan de armată, îl invocă cu nostalgie.

Acuzațiile larg răspândite de blocaje rutiere ilegale ale Poliției Federale a Autostrăzilor din Brazilia (PRF) în nord-estul sărac al Braziliei au stârnit îngrijorări cu privire la o potențială suprimare a voturilor care l-ar putea avantaja pe Bolsonaro într-o regiune în care sprijinul lui Lula este cel mai puternic.

Criticii au acuzat PRF că a devenit în mod deschis pro-Bolsonaro în ultimii patru ani și că ofițerii săi ar putea încerca să-i împiedice pe susținătorii lui Lula să voteze.

Curtea Electorală Superioară, care gestionează alegerile din Brazilia, a minimalizat acuzațiile, afirmând că nimeni nu a fost împiedicat să voteze, dar că operațiunile poliției vor fi investigate.