• AUR din România are un spirit înrudit în Spania – partidul VOX.
  • A intrat pentru prima oară în Parlamentul de la Madrid în aprilie 2019.
  • Din noiembrie 2019, VOX are 52 de deputaţi.

AUR din România are un spirit înrudit în Spania – partidul VOX. Tot un nume din trei litere și tot pe partea dreaptă a politicii. Iar comparațiile nu se termină aici.

A intrat pentru prima oară în Parlamentul de la Madrid în aprilie 2019. Iar după ultima rundă de alegeri, din noiembrie 2019, are 52 de deputaţi. Este a treia forţă politică.

VOX creşte în sondaje de fiecare dată când Guvernul face concesii politice separatiștilor, mai ales celor din Catalonia. Și pentru că executivul de stânga a lui Pedro Sanchez este sprijinit de catalani, ocazii sunt multe.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

„Pe străzi şi în pieţele din Spania există mai mult respect pentru legalitatea constituţională. Aici se află poporul care suferă, poporul trădat de pucişti şi de cei care au căzut de acord să distrugă convieţuirea noastră”, a declarat Santiago Abascal, președinte VOX.

„Noi suntem români. Noi suntem aici stăpâni. Aşa să ne ajute Dumnezeu”, a spus George Simion, liderul partidului AUR.

AUR și VOX împărtășesc aceeași viziune tradițională și conservatoare asupra familiei. Vor o Europă a statelor naționale, nu o construcție federală. Și amândouă au un anumit naționalism economic.

Au în comun și sprijin de la unii generali ai precedentului regim. Dar dacă AUR se crede o formațiune nouă, care nu se trage din nimic, VOX se uită cu nostalgie la Franco.

Jurnalist RTVE: Vreţi să spuneţi că erau alegeri pe vremea lui Franco?
Javier Ortega Smith: Da, erau alegeri. Poate nu vă aduceţi aminte. Ascultaţi-mă. Existau alegeri. Altă chestiune este să ziceţi dacă erau democratice sau nu. Se organizau alegeri, dar le câştiga mereu regimul. Erau alegeri. Să vă intre în cap.

Guvernul de coaliţie din Spania are nevoie de voturile separatiştilor catalani şi basci, ca să treacă legi importante. Şi asta îi ajută pe cei de la VOX să câştige tot mai mulţi susţinători.

O mare parte dintre ei sunt tineri care şi-au pierdut speranţa în Europa, după ce au trăit două crize economice consecutive.

Cine este partidul VOX

Foto: Aleph News

Partidul VOX are 52 de deputați și este a treia forță politică din Spania. VOX este adversarul partidului neocomunist Podemos. Mesajele VOX sunt asemănătoare cu cele ale partidului AUR din România.