- Kremlinul a respins zvonurile că Asma al-Assad ar vrea să divorțeze și să se întoarcă în Marea Britanie.
- Asma păstrează cetățenia britanică, dar nu este binevenită în UK.
- Rusia rămâne o opțiune pentru tratament medical, având legături strânse cu familia Assad.
Kremlinul a respins rapoartele din presa turcă care sugerau că Asma al-Assad, soția liderului sirian detronat Bashar al-Assad, născută în Marea Britanie, ar dori să divorțeze și să se întoarcă la Londra. Bashar al-Assad a fugit la Moscova la începutul acestei luni, iar transponderul avionului său a fost oprit pentru a evita detectarea, după un atac fulger al rebelilor care a pus capăt celor 50 de ani de conducere a familiei sale.
Într-o declarație atribuită lui Bashar al-Assad pe Telegram, acesta a susținut că plecarea sa din Siria nu a fost planificată, fiind forțat să plece din cauza atacurilor cu drone asupra unei baze aeriene controlate de Rusia, scrie The Guardian.
Familia Assad are legături strânse cu Moscova, iar rudele sale au cumpărat proprietăți în valoare de zeci de milioane de dolari în Rusia de-a lungul anilor. Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a respins și rapoartele din presa turcă care sugerau că Assad ar fi fost ținut la Moscova cu activele înghețate. „Nu, acestea nu corespund realității”, a spus Peskov într-o conferință de presă.
Deși statutul internațional al familiei Assad a limitat opțiunile lor de călătorie, Rusia a fost văzută ca o opțiune puternică, fiind probabil să ofere un tratament medical mai bun pentru soția lui Assad, diagnosticată cu leucemie în mai. Asma al-Assad, în vârstă de 49 de ani, născută în Regatul Unit în 1975 din părinți sirieni, a crescut în Acton, vestul Londrei. A renunțat la cariera de bancher de investiții în 2000 pentru a se căsători cu Assad.
Ea a devenit rapid o figură controversată, fiind acuzată că își folosește educația britanică pentru a masca brutalitatea reprimării disidenței din Siria. În 2011, cu câteva săptămâni înainte ca activiștii pro-democrație să înceapă protestele în Siria, revista Vogue a publicat un profil acum retras despre ea, intitulat „O floare în deșert”, în care era descrisă ca „cea mai proaspătă și mai magnetică dintre primele doamne”, fără a menționa cele peste 5.000 de victime civile deja ucise de soțul ei.
În 2020, SUA au impus sancțiuni asupra familiei Assad și a mai multor membri ai familiei lor, iar secretarul de stat de atunci, Mike Pompeo, a declarat că aceasta era o măsură pentru a pune capăt „războiului brutal și inutil” al regimului sirian împotriva poporului sirian. Într-o declarație, Pompeo a menționat: „Voi sublinia pentru prima dată desemnarea Asmei al-Assad, soția lui Bashar al-Assad, care, cu sprijinul soțului ei și al familiei sale Akhras, a devenit unul dintre cei mai notabili profitori ai războiului din Siria.”
Deși activele ei din Regatul Unit au fost înghețate în martie 2012, ea păstrează cetățenia britanică. La începutul acestei luni, secretarul de stat britanic, David Lammy, a subliniat că aceasta nu este binevenită în Marea Britanie. „Am văzut menționat în ultimele zile că Asma Assad este posibil o persoană cu cetățenie britanică care ar putea încerca să vină în țara noastră și vreau să confirm că este o persoană sancționată și nu este binevenită aici”, a spus el în Parlament.
Premierul Keir Starmer a fost întrebat și despre posibilitatea ca aceasta să își piardă cetățenia britanică, așa cum s-a întâmplat cu cei care s-au alăturat grupului Statul Islamic. El a spus că este „mult prea devreme” pentru a discuta despre o astfel de măsură.