• Finlanda a primit peste 5.300 de cereri într-o lună în campania de atragere a lucrătorilor străini în tehnologie.
  • Americanii, canadienii și britanicii sunt printre cei tentați.
  • Majoritatea aveau familii și doreau să lucreze de la distanță pentru actualii lor angajatori, cel puțin inițial.

Finlanda a primit peste 5.300 de cereri într-o lună pentru un sistem inovator care oferă lucrătorilor în tehnologie, străini și familiilor acestora șansa de a se muta în țara nordică timp de 90 de zile pentru a vedea dacă vor să facă mutarea permanentă, potrivit The Guardian.

„Nu suntem în topul multor liste de relocări, dar știm că odată ce oamenii vin, tind să rămână”, a spus Johanna Huurre, de la Helsinki Business Hub, care a conceput campania. „Există o concurență uriașă la nivel global pentru talent, așa că a trebuit să ne gândim la ceva creativ.”

Huurre a declarat că schema finlandeză de 90 de zile a stârnit cel mai mare interes în SUA și Canada, care reprezentau aproximativ 30% dintre solicitanți. Restul au fost răspândite uniform, cu mai mult de 50 de britanici și un solicitant din insula Vanuatu din sudul Pacificului.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Majoritatea aveau familii și doreau să lucreze de la distanță pentru actualii lor angajatori, cel puțin inițial, a spus Huurre, în timp ce peste 800 erau antreprenori care doreau să lanseze start-up-uri, 60 erau investitori, iar restul căutau locuri de muncă.

Finlanda, care a adus lumii Nokia, SMS, 5G și Linux, are o scenă de 6 miliarde de euro, în plină expansiune, cu cel mai mare număr de start-up-uri digitale pe cap de locuitor din lume. Multinaționalele tehnologice precum Google, Bayer și GE Healthcare au deschis, de asemenea, campusuri recent în țară.

Alexandru Vănescu termină anul acesta Facultatea de Automatică şi Calculatoare. Îl atrage ideea de a pleca în Finlanda, dar nu este convins că 90 de zile sunt de ajuns să se acomodeze.

Alexandru Vănescu: „E ok 90 de zile, dar nu ştiu dacă e destul. Atunci când ajungi într-o ţară şi poţi să obţi atât de uşor cetăţenia, e clar un avantaj, te ajută în procesul birocratic. Văd o posibilă emigrare mână în mână cu un master în Finlanda. Şi cred că ar fi soluţia optimă pentru asta. Pentru dezvoltarea profesională, da, e o idee bună.”

Schema finlandeză de 90 de zile – acum închisă – va oferi solicitanților de succes toată documentația oficială necesară, locuințe adecvate, școală sau îngrijire pentru copiii lor, facilități de lucru la distanță, acces la hub-urile și rețelele tehnologice din și în jurul orașului Helsinki și va ajuta la rezidența permanentă.

„A fost o campanie grozavă de prezentare a Finlandei”, a spus Joonas Halla, de la Business Finland. „Ceea ce este bun este abordarea practică. Sectorul tehnologic de aici este cu adevărat înfloritor – după o estimare, ar trebui să creeze 50.000 de noi locuri de muncă în 2021. Avem nevoie de talent. ”

Noii veniți, în special din SUA, sunt atrași nu doar de perspectivele de muncă, ci și de asistența medicală universală, concediul parental generos, echilibrul dintre viața profesională și viața personală, apropierea de natură – și modul în care guvernul a gestionat pandemia de coronavirus, a spus Halla.

Clasată în topul celor mai fericite țari ale lumii, trei ani la rând, Finlanda a reușit să mențină numărul de morți din cauza Covid-19 la 85 per milion de locuitori, una dintre cele mai mici rate din lume.

„Companiile chiar au observat asta”, a spus Halla. „Din perspectiva afacerii, totul ajută la consolidarea încrederii – și asta este vital.”