• Valurile atmosferice declanșate de vulcan au avutr la viteze fără precedent.
  • În ianuarie, Hunga a erupt și a trimis o coloană de gaze și particule care a pătruns în mezosferă.
  • Oamenii de știință au descoperit că erupția Hunga a trimis undele care au traversat oceanul, producând mici meteotsunamis

Erupția masivă a vulcanului subacvatic Tonga din Pacific de la începutul acestui an a generat o explozie atât de puternică, încât a trimis valuri masive de presiune care s-au răspândit în atmosferă și pe tot globul.
Aceste valuri au fost cele mai rapide observate vreodată în atmosfera noastră, atingând viteze de 1.158 kilometri pe oră, potrivit unui nou studiu.

Aceasta a fost o explozie cu adevărat uriașă și cu adevărat unică în ceea ce privește ceea ce a fost observat de știință până în prezent”, a declarat într-un comunicat Corwin Wright, autorul principal al studiului, cercetător universitar al Royal Society University Research Fellow, care lucrează la Centrul pentru Științe Spațiale, Atmosferice și Oceanice de la Universitatea Bath din Marea Britanie.

Valurile atmosferice declanșate de vulcan au călătorit la viteze fără precedent, foarte aproape de limita teoretică”, a spus el. Vulcanul – cunoscut sub numele de Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, sau pur și simplu Hunga – se află la aproximativ 65 de kilometri nord-vest de capitala tongană Nuku’alofa și face parte dintr-o linie de vulcani numită arcul vulcanic Tonga-Kermadec.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

La 15 ianuarie, Hunga a erupt și a trimis o coloană de gaze și particule care a pătruns în mezosferă, al treilea strat al atmosferei de deasupra suprafeței Pământului. În punctul său cel mai înalt, pana a ajuns la 58 km înălțime, fiind cea mai mare pană vulcanică înregistrată de satelit.

Diferite sisteme de monitorizare de la sol și din spațiu au înregistrat erupția pe măsură ce aceasta se desfășura, iar după eveniment, oamenii de știință din întreaga lume au început imediat să o analizeze. O echipă de cercetători a descoperit că valurile atmosferice produse de Hunga au rivalizat cu cele produse de erupția Krakatau din 1883 din Indonezia, una dintre cele mai distructive erupții vulcanice din istoria înregistrată.

Erupția vulcanului Tonga, una din cele mai mari din istoria modernă

Valurile produse de ambii vulcani au fost similare în sensul că au atins amplitudini similare și au înconjurat planeta de același număr de ori: de patru ori într-o direcție și de trei ori în cealaltă.

O altă echipă de cercetători a descoperit că erupția Hunga a trimis undele care au traversat oceanul, producând mici meteotsunamis cu deplasare rapidă – ceea ce înseamnă o serie de valuri conduse de perturbări ale presiunii aerului – care au apărut în Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic și Marea Mediterană.

La mare înălțime, deasupra suprafeței Pământului, dincolo de așa-numita linie Karman care marchează marginea spațiului la aproximativ 100 km deasupra planetei noastre, undele de șoc declanșate de erupție au stârnit vânturi puternice cu viteze de până la 720 km/h.

Acum, folosind date similare din satelit și observații la sol, Wright și coautorii săi au confirmat că erupția Hunga a fost unul dintre cele mai explozive evenimente vulcanice din istoria modernă. Rezultatele lor sugerează că undele atmosferice produse de vulcan au acoperit Pământul de cel puțin șase ori și au atins viteze de până la 320 de metri pe secundă.

Erupția a fost un experiment natural uimitor, a declarat Wright. Datele pe care am reușit să le colectăm cu privire la aceasta vor spori înțelegerea atmosferei noastre și ne vor ajuta să ne îmbunătățim modelele meteorologice și climatice.