• Trupele ucrainene includ unități de atac specializate înarmate cu arme occidentale și instruite în tactica NATO.
  • Atacurile Ucrainei împotriva forțelor rusești se intensifică pe măsură ce criza se formează în regiunea de sud a Ucrainei, Herson, scrie The Washington Post.
  • Distrugerea barajului schimbă geografia și topografia pe primele linii în sudul Ucrainei.

UPDATE – Explozie în Berdyansk

Apărarea antiaeriană funcționează. Berdeansk este un oraș-port din regiunea Zaporijjea din sud-estul Ucrainei.

UPDATE

Cel puțin șase vehicule blindate British Mastiff au fost doborâte de armata rusă în timpul ofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Novodonețk.

UPADTE – Armata rusă își concentrează eforturile principale pe patru direcții, luptele grele continuă – Statul Major General

Forțele ruse își concentrează principalele eforturi pe direcțiile Lyman, Bahmut, Avdiivka și Marinka, cu 26 de angajamente de luptă înregistrate acolo în ultimele 24 de ore.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a spus acest lucru în actualizarea sa de seară postată pe Facebook, relatează Ukrinform.

Statul Major a remarcat că lupte aprige sunt în desfășurare pentru fiecare metru pătrat în sectoarele indicate ale frontului. În ultimele 24 de ore, invadatorii ruși au lansat 1 atac cu rachete și 27 de lovituri aeriene, precum și aproximativ 30 de atacuri MLRS asupra pozițiilor Forțelor de Apărare ale Ucrainei și zonelor populate.

Se subliniază că amenințarea cu alte atacuri inamice cu rachete și lovituri aeriene pe întreg teritoriul Ucrainei este „foarte mare” . Forțele aeriene ale Ucrainei au lansat 18 lovituri asupra grupurilor de forță de muncă rusești, precum și două lovituri împotriva sistemelor de apărare aeriană inamice.

În ultimele 24 de ore, unități ale forțelor de rachete și artilerie ucrainene au lovit cinci posturi de comandă, șase zone de concentrare a forței de muncă, arme și echipamente militare, două sisteme de apărare aeriană, opt unități de artilerie în poziții de tragere și încă două obiecte importante ale armatei. invadatori.

În direcția Lyman, trupele ruse au condus ofensive fără succes în zona Vesele din regiunea Donețk și au folosit artileria pentru a trage în Makiivka, Nevske și Bilohorivka în regiunea Lugansk, Verkhniokamianske, Torske, Spirne și Rozdolivka în regiunea Donețk.

În direcția Bakhmut, armata rusă a încercat să-și îmbunătățească poziția tactică, a desfășurat acțiuni ofensive în Ivanivske, dar nu a avut succes. Rușii au lansat un atac aerian asupra Bila Hora din regiunea Donețk.

Vasiukivka, Minkivka, Orikhovo-Vasylivka, Hryhorivka, Bohdanivka, Ivanivske, Stupochky, Oleksandro-Shultyne, Bila Hora, Druzhba, Toretsk și Pivnichne din regiunea Donețk au intrat sub focul artileriei.

În direcția Avdiivka, trupele ruse au făcut încercări ofensive nereușite în jurul lui Severne și Opytne. Invadatorii au lansat lovituri aeriene asupra districtului Avdiivka și au folosit artileria pentru a ataca districtele Novokalynove, Avdiivka, Tonenke, Pervomaisk și Karlivka din regiunea Donețk.

În direcția Marinka, Forțele de Apărare au respins toate atacurile rusești în zona Marinka, provocând pierderi inamicului. Loviturile artileriei inamice au fost înregistrate în districtele Marinka, Pobieda și Novomykhailivka din regiunea Donețk.

După cum a raportat Ukrinform, Forțele de Apărare ale Ucrainei au avansat 1.600 de metri pe flancurile sudice și nordice în sectorul Bahmut.

UPDATE

Trupele ruse au lovit regiunea Uman: au vizat o instalație industrială și o spălătorie auto. Anterior, opt persoane au fost rănite, două se aflau în stare gravă, a informat șeful OVA Taburets Cherkasy.

UPDATE – Contraofensiva Ucrainei probabil să fi început – publicații occidentale

Presa occidentală le povestește cititorilor săi despre evenimentele de pe front din regiunea Zaporojie, iar unele publicații, urmând numeroase surse rusești și ucrainene, relatează că probabil a început mult așteptata contraofensivă ucraineană mare.

,,A început mult așteptata contraofensivă a armatei ucrainene împotriva forțelor de ocupație ale Rusiei, deschizând astfel o nouă fază a războiului. Scopul este restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și menținerea sprijinului occidental în război”,scrie americanul. ziarul The Washington Post.

Ziarul, citând patru dintre sursele sale anonime din armata ucraineană, spune publicului american ce scriu zeci de canale de telegramă în limba rusă și ucraineană și utilizatorii altor rețele sociale: armata ucraineană a intensificat atacurile în sectorul de sud-est al țării. frontul.

Editorialistul militar pentru ziarul german Bild, Julian Röpke, vorbește într-o publicație paywall și – pe scurt – pe Twitter despre aceste atacuri și participarea tancurilor germane Leopard la ele.

„Cea mai lungă zi a început”, a scris Ryopke joi dimineață.

Un jurnalist german confirmă, pe baza surselor sale, că tancurile Leopard 2A4 înaintează în diferite direcții la sud de orașul Orekhov din regiunea Zaporojie și se confruntă cu rezistența rusă încăpățânată, câmpuri de mine și foc de artilerie.

Compania americană de televiziune CNN scrie , citând doi interlocutori anonimi din guvernul SUA, că armata ucraineană în această ofensivă suferă pierderi „semnificative”, inclusiv în vehiculele blindate americane MRAP.

CNN nu scrie despre numărul exact de echipamente și soldați pierdute, precum și despre participarea tancurilor Leopard.

În același timp, interlocutorii CNN au asigurat că aceste pierderi nu ar trebui să interfereze cu ofensiva generală de amploare a armatei ucrainene, întrucât sunt inevitabile și preplanificate în ofensivă.

Viceministrul apărării al Ucrainei, Anna Malyar, a declarat, joi, că în direcția Zaporojie, lângă orașul Orekhov, armata rusă se află în „apărare activă”, iar luptele continuă spre est, pentru Bolshaya Novoselka.

Presa ucraineană interpretează acest lucru drept o confirmare a faptului că contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei a început cu adevărat.

Armata și propagandiștii ruși au vorbit despre începerea unei ample ofensive ucrainene cel puțin încă de duminică.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat joi că atacurile de noapte ale ucrainenilor din regiunea Zaporojie au fost respinse cu succes.

UPDATE. Distrugerea barajului Nova Kakhovka și scăderea nivelului apei în lacul de acumulare cresc riscul de prăbușire a bazinului de răcire de la centrala nucleară Zaporojie

Un raport întocmit de Institutul pentru radioprotecție și securitate nucleară (IRSN), cu sediul la Paris, arată că presiunea internă a apei din bazinul de răcire ar putea sparge digul din jurul acestuia, ceea ce ar duce la creșterea riscurilor legate de siguranța centralei nucleare.  Oficialii Energoatom au declarat că orice prăbușire a digului din jurul bazinului de răcire ar avea un grad de pericol mediu și că ar exista în continuare suficientă apă pentru a menține răcirea reactoarelor și a combustibilului, însă o pierdere completă a bazinului ar crește dramatic riscurile, scrie The Guardian.

IRSN explică faptul că distrugerea barajului în noaptea de 5 spre 6 iunie, situat la aproximativ 150 km sud de centrala nucleară, produce inundații în aval de baraj și o scădere a nivelului apei râului care alimentează centrala. Chiar dacă nu există riscul de inundare a centralei sau a împrejurimilor acesteia, scăderea nivelului Niprului ar putea duce la pierderea etanșeității bazinului de răcire sau la compromiterea terasamentului care îl înconjoară, din cauza modificării presiunii exercitate de apa. Operatorul ucrainean a estimat că rezistența terasamentului este garantată pentru un nivel al Niprului de 10 m în dreapta centralei. Acest nivel al apei, precum și etanșeitatea bazinului, vor fi monitorizate cu atenție în zilele următoare.

Karine Herviou, director general adjunct al IRSN în sectorul de securitate nucleară, a declarat că, deoarece toate cele șase reactoare de la centrala Zaporijie au fost oprite în urmă cu câteva luni ca urmare a luptelor din zonă, nevoile de răcire ale centralei sunt limitate și ar putea fi satisfăcute prin alte mijloace. Ea a explicat că “dacă digul este distrus ca urmare a presiunii apei, există alte mijloace de realimentare a bazinelor de pulverizare, cum ar fi camioanele cu pompe care aduc apă din Nipru sau din alt bazin de apă situat în apropiere”.

De la prăbușirea barajului de peste Nipru, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a avertizat că este vital ca bazinul de răcire să rămână intact și a cerut ambelor părți să nu facă nimic ce ar putea pune în pericol siguranța acestuia. Președintele Energoatom, Petro Kotin, a declarat astăzi că aprovizionarea cu apă la centrală este suficientă “pentru a o menține într-un mod sigur de funcționare” . Totuși, a avertizat cu privire la amenințările sabotajului rusesc, spunând că ,,centrala nucleară Zaporijie este puternic minată, atât în interior, cât și pe drumurile de acces către aceasta. În prezent, nu avem nicio informație despre faptul că rușii au minat echipamentele centralei. Acest lucru se va afla după ce centrala va fi eliberată” .

UPDATE. Ucrainenii din regiunea Herson sunt evacuați pe fondul bombardamentelor rusești

Autoritățile ucrainene și locuitorii din regiunea Herson se luptă joi pentru a evacua oamenii pe fondul unui baraj de obuze venite din partea forțelor rusești de pe cealaltă parte a râului Nipru. Cel puțin nouă persoane au fost rănite joi de focurile de armă primite, potrivit lui Oleksandr Prokudin, guvernatorul Ucrainei pentru regiunea Herson. Printre răniți se numără doi lucrători de la Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.

UPDATE

Forțele armate ale Ucrainei s-au confruntat cu o rezistență acerbă și suferă pierderi în timpul atacului asupra pozițiilor rusești. Acest lucru este raportat de CNN cu referire la doi oficiali americani de rang înalt.

Un oficial american a descris pierderile, inclusiv vehiculele blindate furnizate de SUA, drept „semnificative”.

De asemenea, se raportează că trupele ucrainene au reușit să învingă o parte din forțele ruse din est, în zona Bakhmut.

Ambii oficiali americani spun că pierderile nu vor afecta contraofensiva ucraineană planificată. Oficialii americani și occidentali s-au așteptat de mult timp ca contraofensiva să ia timp și să pună în pericol personalul și echipamentele ucrainene, inclusiv sistemele furnizate de Occident.

UPDATE – Tancurile germane Leopard-2 participă la luptă pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina, spune un expert

Potrivit observatorului militar BILD, Julian Röpke, acest lucru s-a întâmplat astăzi în timpul operațiunilor ofensive ale Forțelor Armate ale Ucrainei la sud de Orekhov . Potrivit expertului, acest fapt în sine dovedește că atacul de astăzi nu este recunoașterea în forță, ci începutul unei contraofensive la scară largă, din moment ce Kievul nu-i adusese înainte în luptă. Röpke notează că Leopard-2 sunt în fruntea coloanei care avansează, urmate de vehiculele blindate britanice și americane.

„Se pare că tancurile germane au întâmpinat o rezistență acerbă din partea rușilor. Mai multe vehicule păreau a fi lovite de mine sau au intrat sub focul de artilerie. Ce tip de mașini sunt în flăcări [în videoclip] nu este încă clar”, scrie jurnalistul.

UPDATE – Şoigu a declarat că forţele ucrainene au încercat să spargă apărarea armatei ruse în regiunea Zaporojie

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că forţele ucrainene au încercat să spargă apărarea armatei ruse în regiunea Zaporojie, în sud-estul Ucrainei. Şoigu a spus că Ucraina a desfăşurat până la 1.500 de militari şi 150 de vehicule blindate, dar forţele ruse au dat atacului „o lovitură preventivă”. Washington Post nu a putut verifica imediat afirmația sa.

UPDATE – Vladimir Rogov, purtător de cuvânt al administrației ruse impuse în Zaporijie, a confirmat și el că trupele ucrainene încearcă să străpungă liniile militarilor ruși

El a scris pe Telegram că militarii ucraineni au lovit pozițiile rusești cu foc de artilerie și rachete HIMARS. Bloggerii militari ruși au raportat, de asemenea, lupte în regiunea Zaporijie, o parte a liniei frontului care a fost considerată de mult timp ca fiind o locație probabilă a noii contraofensive ucrainene.

UPDATE – Ministerul britanic al Apărării spune că luptele grele se dau în mai multe sectoare pe front

Ministerul britanic al Apărării a precizat în informarea zilnică faptul că pe fondul unei imagini operaționale extrem de complexe, luptele grele continuă în mai multe sectoare ale frontului. În majoritatea zonelor, Ucraina deține inițiativa”.

UPDATE – Valeri Șerșen, purtător de cuvânt al forțelor ucrainene din regiunea Zaporijie, confirmă intensificarea activităților militare în zonă

Valeri Șerșen, purtător de cuvânt al forțelor ucrainene din regiunea Zaporijie, a confirmat pentru The Washington Post intensificarea activităților militare în zonă, minimalizând efortul ucrainenilor și refuzând să ofere alte detalii, cel mai probabil pentru a menține așa-numita tăcere operațională”.

Acesta a adăugat că n-aș spune că se întâmplă ceva major” și a vorbit despre activități contraofensive mici, la scară locală”. A mai afirmat că rușii și-au intensificat bombardamentele în regiunea Zaporijie, în așteptarea unui posibil atac ucrainean.

UPDATE – Ucraina neagă începerea contraofensivei

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a declarat că o contraofensivă pe scară largă a Forțelor Armate ale Ucrainei nu a început încă.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Armata ucraineană a lansat contraofensiva împotriva forțelor ruse de ocupare, anunță Washington Post. Conform publicației, Ucraina deschide o fază crucială în război, menită să restabilească suveranitatea teritorială a Ucrainei și să păstreze sprijinul occidental în lupta sa împotriva Moscovei.

Trupele ucrainene și-au intensificat miercuri noaptea atacurile asupra frontului din sud-estul țării, potrivit mai multor persoane din forțele armate ale țări Patru membri ai armatei, inclusiv ofițeri, au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu erau autorizați să discute public despre evoluția câmpului de luptă.

Contraatacul se intensifică pe măsură ce criza se formează în regiunea de sud a Ucrainei Herson, unde o breșă a barajului Kakhovka și a centralei hidroelectrice, controlate de ruși, a fost spartă. Inundațiile vaste au afectat și câmpul de luptă în acea parte a frontului de sud.

Igor Strelkov, un veteran al armatei și fost ofițer al serviciului de securitate al Rusiei, a declarat joi că este clar că contraofensiva Ucrainei a început. Strelkov a jucat un rol cheie în anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și, mai târziu, în războiul din Donbas.

„Poate că acum putem spune cu încredere că ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei a început în urmă cu 5-6 zile”, a scris Strelkov pe Telegram, oferind o analiză a mișcărilor trupelor în diferite puncte fierbinți de-a lungul liniei frontului.

Citește și