• Procurorul general din SUA acuză companii din sectorul tehnologiei informaţionale şi de la Hollywood de colaborare cu Beijingul
  • William Barr: „Corporaţii precum Google, Microsoft, Yahoo şi Apple s-au dovedit a fi prea dornice să colaboreze cu Partidul Comunist chinez”
  • „Suspectez că Walt Disney ar fi dezamăgit să vadă cum compania pe care a înfiinţat-o colaborează cu dictaturile din zilele noastre”, a afirmat William Barr

Companii de la Hollywood şi grupuri online precum Apple, Google, Yahoo şi Microsoft au colaborat cu Administraţia Chinei, spune procurorul general din SUA, William Barr, citat de agenţia de presă Reuters.

„Corporaţii precum Google, Microsoft, Yahoo şi Apple s-au dovedit a fi prea dornice să colaboreze cu Partidul Comunist chinez”, a spus William Barr, secretarul american al Justiţiei şi procurorul general al SUA.

Companii de producţie de la Hollywood au cedat constant presiunilor şi au cenzurat filmele „pentru a mulţumi Partidul Comunist chinez”, a adăugat William Barr, într-un discurs rostit la Muzeul prezidenţial Gerald Ford din Michigan.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

„Suspectez că Walt Disney ar fi dezamăgit să vadă cum compania pe care a înfiinţat-o colaborează cu dictaturile din zilele noastre”, a subliniat William Barr.

Procurorul general american a explicat că firmele din SUA sunt extrem de dispuse să ia o serie de măsuri pentru a li se permite accesul pe piaţa chineză.

„Partidul Comunist chinez gândeşte în termeni de decenii şi secole, în timp ce noi ne concentrăm pe următorul raport trimestrial al veniturilor. Şi marile companii americane din domeniul tehnologiei informaţionale au acceptat să devină pioni ai influenţei chineze”, a insistat William Barr, sugerând că dispozitivele iPhone, produse de Apple, „nu s-ar vinde în China dacă ar fi impermeabile la accesarea de către autorităţile chineze”.

Companiile din sectorul tehnologiei informaţionale utilizează „standarde duble”, a subliniat William Barr.

Declaraţiile reprezintă cel mai recent atac al Administraţiei Donald Trump la adresa Chinei, în perspectiva scrutinului prezidenţial din noiembrie şi în contextul tensiunilor cu Beijingul din cauza relaţiilor comerciale, gestionării coronavirusului, crizei din Hong Kong şi activităţilor militare din Marea Chinei de Sud.

Ambasada Chinei la Washington şi companiile americane criticate nu au reacţionat deocamdată.