• Departamentul de Energie al SUA a ajuns la concluzia că pandemia Covid a apărut cel mai probabil în urma unei scurgeri dintr-un laborator, potrivit unui raport clasificat al serviciilor de informații furnizat recent Casei Albe și membrilor cheie ai Congresului, relatează în exculusivitate Wall Street Journal.

Noul raport evidențiază modul în care diferite părți ale comunității de informații au ajuns la judecăți disparate cu privire la originea pandemiei. Departamentul pentru Energie se alătură acum Biroului Federal de Investigații, afirmând că virusul s-a răspândit probabil prin intermediul unui incident într-un laborator chinezesc. Alte patru agenții din SUA, împreună cu un grup național de informații, consideră în continuare că a fost probabil rezultatul unei transmisii naturale, iar două sunt indecise, scrie publicația americană.

Casa Albă, comentând articolul WSJ despre „scurgerea din laborator” a COVID-19, a spus că încă nu există nicio certitudine cu privire la originea virusului, dar a confirmat că Departamentul de Energie al SUA a fost implicat în cercetare.

Concluzia Departamentului Energiei este bazată pe noi informații și este semnificativă, deoarece agenția are o expertiză științifică considerabilă și supraveghează o rețea de laboratoare naționale americane, dintre care unele efectuează cercetări biologice avansate.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

FBI a ajuns anterior la concluzia că pandemia a fost probabil rezultatul unei scurgeri de laborator în 2021 cu „încredere moderată” și își menține în continuare acest punct de vedere.

Documentul actualizat subliniază modul în care oficialii serviciilor de informații încă pun cap la cap piesele privind modul în care a apărut Covid-19.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a renunțat tacit la cea de-a doua etapă din mult-așteptata investigație științifică privind originile pandemiei de COVID-19. OMS a invocat imposibilitatea de a efectua studii cruciale în China.

China a refuzat să asiste OMS în a doua etapă a planului de a investiga originile pandemiei de coronavirus. Potrivit BBC, OMS a încercat să auditeze laboratoarele din zona în care virusul a fost identificat pentru prima dată. De atunci, OMS nu a mai putut avansa cu studiile şi a abandonat cea de-a doua fază a investigație științifice, invocând provocările continue legate de încercările de a efectua cercetări în China.