WSJ: Relația secretă a lui Elon Musk cu Putin iese la suprafață, Guvernul SUA închide ochii. Ce favor i-a cerut președintele rus miliardarului

Elon Musk, cel mai bogat om din lume și un jucător cheie în eforturile spațiale ale SUA, a fost în contact regulat cu președintele rus Vladimir Putin de la sfârșitul anului 2022, scrie Wall Street Journal.

Discuțiile, confirmate de mai mulți oficiali actuali și foști din SUA, Europa și Rusia, abordează subiecte personale, de afaceri și tensiuni geopolitice.

La un moment dat, Putin i-a cerut miliardarului să evite activarea serviciului său de internet prin satelit Starlink deasupra Taiwanului, ca o favoare pentru liderul chinez Xi Jinping, au spus două persoane informate despre solicitarea președintelui rus.

Musk a apărut anul acesta ca un susținător crucial al campaniei electorale a lui Donald Trump și ar putea primi un rol în administrația Trump, dacă acesta câștigă. În timp ce SUA și aliații săi l-au izolat pe Putin în ultimii ani, dialogul lui Musk ar putea semnala o reangajare cu liderul rus și ar putea întări dorința exprimată de Trump de a încheia un acord asupra războiului din Ucraina.

În același timp, contactele ridică și potențiale preocupări de securitate națională printre unii din actuala administrație Biden-Harris, având în vedere că Putin este unul dintre principalii adversari ai Americii.

Musk a stabilit legături de afaceri profunde cu agențiile militare și de informații ale SUA, oferindu-i o vizibilitate unică asupra unor programe spațiale americane foarte sensibile. SpaceX, care operează serviciul Starlink, a câștigat un contract clasificat de 1,8 miliarde de dolari în 2021 și este principalul lansator de rachete pentru Pentagon și NASA. Musk are o autorizație de securitate care îi permite accesul la anumite informații clasificate.

Contactele lui Musk cu Kremlinul par să fie un secret bine păstrat în Guvern. Mai mulți oficiali ai Casei Albe au spus că nu erau conștienți de ele. Subiectul este extrem de sensibil, având în vedere implicarea tot mai mare a lui Musk în campania lui Trump și apropierea alegerilor prezidențiale din SUA, la mai puțin de două săptămâni distanță.

Musk nu a răspuns solicitărilor de comentarii. Miliardarul a numit criticile din unele părți „absurde” și a spus că toate companiile sale „au făcut mai mult pentru a submina Rusia decât orice altceva”.

Într-un interviu cu Tucker Carlson din februarie 2024, Putin l-a numit pe Musk „o persoană inteligentă” și a subliniat importanța găsirii unui teren comun cu el.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că singura comunicare pe care Kremlinul a avut-o cu Musk „a fost o convorbire telefonică în care el și Putin au discutat despre spațiu, precum și despre tehnologiile actuale și viitoare”. În afară de asta, el a spus că nici Putin, nici oficialii Kremlinului nu au conversații regulate cu Musk.

Musk, fascinat de Rusia

Musk e de multă vreme fascinat de Rusia, de programele sale spațiale și de rachete.

Biografia lui Walter Isaacson despre Musk dezvăluie că miliardarul a călătorit la Moscova în 2002 pentru a negocia achiziționarea de rachete pentru programul său spațial, dar a leșinat în timpul unui prânz bogat în vodcă. Vânzarea a eșuat în cele din urmă, dar gazdele sale ruse i-au oferit lui Musk o sticlă de vodcă cu chipul lui, suprapus pe un desen cu Marte.

În octombrie 2022, Musk a recunoscut public că a vorbit o singură dată cu Putin. Miliardarul a spus pe platforma X că discuția cu liderul rus a fost despre Spațiu și că a avut loc în jurul lunii aprilie 2021.

Cu toate acestea, scrie Wall Street Journal, Musk a continuat să se angajeze în mai multe conversații, inclusiv cu alți oficiali ruși de rang înalt după 2022 și în decursul acestui an. Unul dintre oficiali a fost Serghei Kiriyenko, primul adjunct al șefului de cabinet al lui Putin, au spus doi dintre oficiali. Despre ce au vorbit cei doi nu este clar.

Războiul din Ucraina

După invazia rusă din februarie 2022, Musk a făcut inițial declarații publice puternice de susținere pentru Kiev. CEO-ul SpaceX a postat pe X – pe atunci Twitter – mesajul „Rezistă, Ucraina”, alături de steaguri ucrainene. La scurt timp după aceea, l-a provocat în glumă pe Putin la o luptă unu-la-unu pentru „Україна” – Ucraina, numele țării în limba ucraineană.

Musk a continuat să-și arate sprijinul donând Ucrainei câteva sute de terminale Starlink. Până în iulie, aproximativ 15.000 de terminale ofereau acces gratuit la internet în mari părți ale țării distruse de atacurile rusești.

Însă, tot în 2022, perspectiva lui Musk asupra conflictului a început să se schimbe. În septembrie, operatorii militari ucraineni nu au putut folosi terminalele Starlink pentru a ghida dronele maritime ca să atace o bază navală rusă din Crimeea, peninsula Mării Negre ocupată de Moscova din 2014. Ucraina a încercat să-l convingă pe Musk să activeze serviciul Starlink în zonă, dar acest lucru nu s-a întâmplat, a raportat Wall Street Journal.

Compania sa spațială a extins restricțiile privind utilizarea Starlink în operațiunile ofensive conduse de Ucraina. Musk a spus mai târziu că a luat această decizie deoarece Starlink este destinat utilizărilor civile și că „orice atac ucrainean asupra Crimeei ar putea declanșa un război nuclear”.

În toamna anului 2022, politologul Ian Bremmer, fondatorul firmei de consultanță Eurasia Group din New York, a scris pe Twitter că Musk i-a spus că a vorbit cu Putin și cu oficialii Kremlinului despre Ucraina. „Mi-a spus și care sunt liniile roșii ale Kremlinului”, a scris el.

Bremmer a scris într-un buletin informativ către abonați că Musk i-a transmis un mesaj de la Putin conform căruia „Rusia va asigura neutralitatea Crimeei și a Ucrainei indiferent ce se va întâmpla”, și că „va răspunde unei invazii ucrainene în Crimeea cu un atac nuclear”. Musk a spus că „trebuie făcut orice pentru a evita acest rezultat”, potrivit lui Bremmer.

Musk a negat public că i-ar fi spus vreunul dintre aceste lucruri lui Bremmer.

În ultimul an, interesele lui Musk și ale Rusiei s-au suprapus tot mai mult. Pe lângă utilizarea X de către Rusia pentru dezinformare și opoziția vocală a lui Musk față de ajutorul pentru Kiev, oficialii ucraineni au declarat la începutul acestui an că forțele rusești care ocupau părți din estul și sudul țării au început să folosească Starlink pentru a permite comunicații securizate și pentru a extinde raza dronelor lor.

Trupele ruse au început, de asemenea, să folosească terminale Starlink aduse prin țări terțe la scară largă, subminând unul dintre puținele avantaje ale Ucrainei pe câmpul de luptă. Musk a spus pe X că, din cele mai sigure surse ale sale, niciun terminal nu a fost vândut direct sau indirect Rusiei și că terminalele nu ar funcționa în interiorul Rusiei.

Oficialii Pentagonului au spus că armata colaborează cu Ucraina și Starlink pentru a rezolva problema și au descris SpaceX ca un partener excelent în aceste eforturi. Persoanele familiarizate cu situația au spus că este dificil să controlezi cine folosește Starlink în Ucraina.

Starlink a declarat pe X că, atunci când SpaceX vede afirmații conform cărora părți neautorizate folosesc serviciul, investighează și poate întrerupe accesul.

La începutul acestui an, Musk i-a oferit lui Putin oportunitatea de a-și spune opinia despre SUA și Ucraina, atunci când platforma X a difuzat interviul de două ore al lui Tucker Carlson cu liderul rus, din interiorul Kremlinului. În acel interviu, Putin a spus că este sigur că Musk „este o persoană inteligentă”.

„Nu-l poți opri Elon Musk, va face ceea ce crede că trebuie să facă”, a spus Putin. „Trebuie să găsești un teren comun cu el, trebuie să cauți modalități de a-l convinge”, a spus liderul rus.

Favorul cerut de Putin

La sfârșitul anului trecut, Kremlinul i-a cerut pentru prima dată lui Musk să nu activeze Starlink peste Taiwan, a declarat un fost ofițer de informații rus care cunoaște situația.

Cererea a fost făcută ca o favoare Chinei, a spus el, pe care Rusia se bazează din ce în ce mai mult pentru comerț și pentru a evita sancțiunile. Un reprezentant al ambasadei Chinei la Washington a spus că nu cunoaște detaliile și nu poate comenta.

Starlink nu și-a dat niciodată permisiunea să ofere servicii de internet în Taiwan, al cărui guvern impune restricții operatorilor de sateliți non-taiwanezi.

Taiwan este în prezent listat ca „în curând” pe o hartă Starlink a locurilor în care oferă serviciul.

Musk va primi o funcție la Casa Albă în administrația Trump

Musk a devenit tot mai preocupat de alegerile prezidențiale pe parcursul anului 2024 – deși, în primele luni ale anului, Musk a spus că se va abține de la sprijinirea oricărui candidat la președinție.

Cu toate acestea, Musk l-a susținut public pe Trump în iulie, când fostul președinte al SUA a fost ținta unei tentative de asasinat.

În cadrul unui interviu cu Trump, pe X, Musk și-a anunțat disponibilitatea de a primi o funcție în cadrul administrației Trump: șeful unei „comisii pentru eficiență guvernamentală”.

Trump, care se laudă des cu prietenia pe care o are cu Putin, a acceptat cu entuziasm propunerea lui Musk.

Recent, Musk a participat la un miting în Pennsylvania alături de fostul președinte al SUA și a promis să ofere 1 milion de dolari pe zi până la ziua alegerilor tuturor celor care semnează petiția sa online și se înregistrează să voteze.

Petiția pe care Musk le cere oamenilor să o semneze afirmă: „Primul și Al Doilea Amendament garantează libertatea de exprimare și dreptul de a purta arme. Prin semnătura de mai jos, îmi declar sprijinul pentru Primul și Al Doilea Amendament”.

Cei care semnează petiția sunt eligibili pentru a câștiga premiul de 1 milion de dolari. Petiția nu necesită ca semnatarii să fie republicani, astfel încât și democrații înregistrați din Pennsylvania pot participa.

Semnarea petiției îi permite grupului America PAC, creat de Musk pentru Trump, să colecteze detalii de contact ale unor potențiali alegători, pe care îi poate convinge să meargă la urne pentru Trump.

Departamentul de Justiție al SUA a avertizat că acest concurs ar putea încălca reglementările federale, deoarece legile interzic compensarea indivizilor pentru înregistrarea la vot.

Exit mobile version