• Liderul chinez Xi Jinping intenționează să poarte discuții cu președintele Volodimir Zelenski pentru prima dată de la invazia Rusiei în Ucraina.
  • Xi Jinping ia în considerare, de asemenea, vizitarea altor țări europene după călătoria sa raportată în Rusia, afirmă ziarul.
  • O întâlnire între liderul chinez și Zelenski ar fi un eveniment major și ar reflecta eforturile Beijingului de a încerca să pună capăt războiului.

Liderul chinez Xi Jinping intenționează să poarte discuții cu președintele Volodimir Zelenski pentru prima dată de la invazia Rusiei în Ucraina, relatează Wall Street Journal.

WSJ a scris că apelul video va avea loc probabil după vizita planificată a lui Xi la Moscova săptămâna viitoare pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin.

Xi Jinping ia în considerare, de asemenea, vizitarea altor țări europene după călătoria sa raportată în Rusia, afirmă ziarul.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

O întâlnire între liderul chinez și Zelenski ar fi un eveniment major și ar reflecta eforturile Beijingului de a încerca să pună capăt războiului.

China a fost în mod public neutră în ceea ce privește războiul, în timp ce s-a opus sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.

În ultimele săptămâni s-a oferit în ultimele săptămâni să medieze pacea, o propunere întâmpinată cu scepticism în Occident.

Luna trecută, SUA au declarat că serviciile secrete americane credeau că China ia în considerare înarmarea Rusiei, ceea ce Beijingul a negat.

Zelenski își dorește întâlnirea

În timpul unui eveniment de luna trecută care a marcat prima aniversare a invaziei rusești, Zelenski a declarat că intenționează să se întâlnească cu Xi pentru a discuta ideile Chinei cu privire la încheierea conflictului. De asemenea, el și-a exprimat speranța că China nu va furniza arme Rusiei.

Guvernul Rusiei a declarat că împărtășește punctul de vedere al Beijingului cu privire la conflict și a salutat propunerea de pace a Chinei. Primul punct din planul de pace al Chinei, care solicită „respectarea suveranității tuturor țărilor” , este un element de bază al politicii externe a Beijingului – una care a fost testată în ultimul an de invazia Rusiei.

China consideră în mod oficial că Ucraina este o națiune suverană, iar Xi și Zelenski au avut o convorbire telefonică pentru a marca 30 de ani de relații între cele două națiuni cu doar câteva săptămâni înainte ca trupele rusești să atace.

Cu toate acestea, Beijingul s-a abținut de la a condamna acțiunea militară rusă în Ucraina, pe care a rezistat să o definească drept o invazie.

China era cel mai mare partener comercial al Ucrainei înainte de război, importând aproape 30% din porumbul său din țara est-europeană. Beijingul a investit, de asemenea, în proiecte de infrastructură în Ucraina, deși cel puțin unul dintre acestea – o linie de cale ferată care leagă aeroportul principal din Kiev de centrul orașului – a fost abandonat în urma unor acuzații de corupție.