WSJ: Xi Jinping intenționează să vorbească cu Zelenski după vizita la Moscova

Chinese President Xi Jinping applauds during a session of China's National People's Congress (NPC) at the Great Hall of the People in Beijing, Saturday, March 11, 2023. (AP Photo/Andy Wong)

Liderul chinez Xi Jinping intenționează să poarte discuții cu președintele Volodimir Zelenski pentru prima dată de la invazia Rusiei în Ucraina, relatează Wall Street Journal.

WSJ a scris că apelul video va avea loc probabil după vizita planificată a lui Xi la Moscova săptămâna viitoare pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin.

Xi Jinping ia în considerare, de asemenea, vizitarea altor țări europene după călătoria sa raportată în Rusia, afirmă ziarul.

O întâlnire între liderul chinez și Zelenski ar fi un eveniment major și ar reflecta eforturile Beijingului de a încerca să pună capăt războiului.

China a fost în mod public neutră în ceea ce privește războiul, în timp ce s-a opus sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.

În ultimele săptămâni s-a oferit în ultimele săptămâni să medieze pacea, o propunere întâmpinată cu scepticism în Occident.

Luna trecută, SUA au declarat că serviciile secrete americane credeau că China ia în considerare înarmarea Rusiei, ceea ce Beijingul a negat.

Zelenski își dorește întâlnirea

În timpul unui eveniment de luna trecută care a marcat prima aniversare a invaziei rusești, Zelenski a declarat că intenționează să se întâlnească cu Xi pentru a discuta ideile Chinei cu privire la încheierea conflictului. De asemenea, el și-a exprimat speranța că China nu va furniza arme Rusiei.

Guvernul Rusiei a declarat că împărtășește punctul de vedere al Beijingului cu privire la conflict și a salutat propunerea de pace a Chinei. Primul punct din planul de pace al Chinei, care solicită „respectarea suveranității tuturor țărilor” , este un element de bază al politicii externe a Beijingului – una care a fost testată în ultimul an de invazia Rusiei.

China consideră în mod oficial că Ucraina este o națiune suverană, iar Xi și Zelenski au avut o convorbire telefonică pentru a marca 30 de ani de relații între cele două națiuni cu doar câteva săptămâni înainte ca trupele rusești să atace.

Cu toate acestea, Beijingul s-a abținut de la a condamna acțiunea militară rusă în Ucraina, pe care a rezistat să o definească drept o invazie.

China era cel mai mare partener comercial al Ucrainei înainte de război, importând aproape 30% din porumbul său din țara est-europeană. Beijingul a investit, de asemenea, în proiecte de infrastructură în Ucraina, deși cel puțin unul dintre acestea – o linie de cale ferată care leagă aeroportul principal din Kiev de centrul orașului – a fost abandonat în urma unor acuzații de corupție.

Exit mobile version