• O profesoară de la Institutul de Virusologie din Wuhan sugerează că virusul a apărut în afara Chinei
  • Ideea este susţinută şi de locuitorii din Wuhan: „Virusul a venit din America. China e victima”
  • China a adus foarte puţine dovezi pentru a arăta originea sursei, unde şi când a apărut virusul cu adevărat

Wuhan şi-a revenit de mult după primul focar de Covid-19 din lume. Acum este ţinut minte nu ca un dezastru, ci ca o victorie şi cu insistenţa că virusul a venit de oriunde altundeva, dar nu de aici, relatează BBC.

Din momentul în care coronavirusul a apărut, profesoara Shi Zhengli s-a trezit în centrul uneia dintre cele mai mari controverse ştiinţifice din istorie. Pentru o bună perioadă de timp, ea a negat sugestia că virusul Sars-Cov-2 ar fi scăpat de la Institutul de Virusologie din Wuhan.

Într-un articol din Science Magazine, ea a vorbit despre o serie de studii care sugerează că virusul exista în afara Chinei înainte de primul caz cunoscut din Wuhan, din decembrie 2019.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
MENIU A LA GREC
JOE BIDEN DECLASIFICĂ MARIJUANA
RAZBOIUL PENTRU A.I. A ÎNCEPUT

Teoria este susţinută şi de populaţia din Wuhan: „A venit aici din alte ţări. China este o victimă. A venit din America”, spune o vânzătoare din Wuhan.

Succesul Wuhanului de a ţine virusul sub control este acum sărbătorit într-o sale mare de expoziţii, unde, pe lângă modele cu angajaţii din domeniul sănătăţii sau instalaţii de paturi de spital, sunt, peste tot, portrete gigante ale preşedintelui Xi Jinping.

Mulţi oameni de ştiinţă consideră că, pe baza focarelor din trecut, cea mai probabilă sursă a coronavirusului este una naturală, un salt de la lilieci la oaeni, posibil prin intermediul unei alte specii. Dar China a adus foarte puţine dovezi pentru a arăta originea sursei, unde şi când a apărut virusul cu adevărat.