• Documentele trimise către CNN arată cum China a manipulat datele făcute publice, de la începutul pandemiei
  • China a raportat, oficial, mai puţine cazuri decât erau cu adevărat
  • Un focar de gripă a existat la sfârşitului anului în regiunea Hubei
  • China a negat întotdeauna că ar fi manipulat în vreun mod datele cu privire la pandemie

Documente secrete din China arată că ţara a gestionat greşit începutul pandemiei prin date publice înşelătoare şi întârzieri cu rezultatele testelor de până la trei săptămâni, relatează CNN.

Un whistleblower, care a lucrat pentru sistemul de sănătate chinez, a făcut publice 117 pagini de documente interne de la Centrul provincial pentru controlul şi prevenirea bolilor din Hubei. Documentele, care au fost verificate de CNN cu şase experţi, arată cum regiunea nu a putut să gestioneze răspândirea virusului în perioada octombrie 2019 – aprilie 2020, perioadă în care virusul s-a extins şi în afara graniţelor Chinei.

China a negat în repetate rânduri că a ascuns în mod intenţionat informaţii cu privire la coronavirus, iar CNN notează că documentele nu arată acest lucru, însă arată o diferenţă între ceea ce ştiau oficialii chinezi şi ceea a ajuns la nivelul de informaţie publică.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Pe 10 februarie, oficialii chinezi au anunţat public 2.478 de noi cazuri, dar într-un document intern este arătat faptul că în acea dată, în Hubei au fost confirmate 5.918 de cazuri noi de Covid. Un alt raport, din luna martie, arată că perioada de medie dintre debutul simptomelor şi confirmarea diagnosticului era de 23,3 zile. Experţii susţin că această perioadă mare de timp a împiedicat eforturile oficialilor chinezi cu privire la răspândirea virusului.

Documentele arată şi faptul că Hubei s-a confuntat cu foarte multe cazuri de gripă la finalul anului trecut, fiind de 20 de ori mai multe cazuri decât în anul precedent. CNN notează că nu există o conexiune între cazurile de gripă şi coronavirus, doar că numărul mare de cazuri de gripă nu a fost făcut public.

Documentele arată faptul că şi datele cu privire la bilanţul deceselor a fost manipulat de China, fiind raportate mai puţine decese decât erau cu adevărat. Totodată, mai este precizat faptul că testarea a fost „stângace”.

În luna iunie, guvernul chinez s-a apărat şi a spus că datele despre Covid au fost întotdeauna publicate la timp şi într-un format transparent.

La nivel global, sunt raportate peste 63 de milioane de cazuri de Covid şi 1,4 milioane de decese, potrivit datelor de la John Hopkins University.