• Un activist climatic din Boulder a murit după un aparent act de protest în fața Curții Supreme a SUA de Ziua Pământului.
  • Kritee Kanko, care spune că este prietenă a lui Bruce și preot budist Zen din Boulder, a declarat pe Twitter că acțiunile lui Bruce au fost un protest planificat.
  • Există indicii că Bruce a avut în vedere această acțiune de ceva timp.

Un activist pentru climă a murit la 24 de ore după ce și-a dat foc pe treptele Curții Supreme de Ziua Pământului. Fotojurnalistul din Colorado Wynn Alan Bruce, în vârstă de 50 de ani, a suferit răni grave în incidentul petrecut vineri, la ora 18.30, pe o piață din fața instanței. El a fost transportat cu avionul la spital, unde a murit sâmbătă.

Poliția Capitoliului, poliția Curții Supreme și poliția din Washington DC au răspuns la incident.

„Un elicopter medical tocmai a aterizat lângă Capitoliu pentru o urgență medicală. Aceasta nu este o problemă de siguranță publică”, a scris pe Twitter Poliția Capitoliului. Bruce conducea un studio foto de portrete în Boulder, iar contul său de socializare era plin de postări despre mediu și budism. De asemenea, el a lăsat o postare criptică pe pagina sa de Facebook cu un emoji de foc și data morții sale 4/22/2022. Postarea pare să fi fost editată cu câteva zile înainte de moartea sa.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Dr. K. Kritee, un preot budist din Boulder, a scris pe Twitter că domnul Bruce plănuia să se autoimolieze de cel puțin un an. „Acest tip a fost prietenul meu. Medita cu sangha noastră. Acest act nu este sinucidere. Este un act de compasiune profund neînfricat pentru a atrage atenția asupra crizei climatice. Noi punem cap la cap informațiile, dar el plănuia acest lucru de cel puțin un an. #wynnbruce Sunt atât de emoționată”, a spus ea.

Dr. Kritee a împărtășit, de asemenea, un citat al călugărului budist Thích Nhất Hạnh care se referă la practica vietnamezilor de a-și da foc în semn de protest față de războiul din Vietnam în anii 1960.

„A-ți exprima voința prin ardere, prin urmare, nu înseamnă a comite un act de distrugere, ci a efectua un act de construcție, adică a suferi și a muri de dragul propriului popor”, se arată în mesaj.

Dr. Kritee nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Bruce părea să aparțină Shambala, o organizație budistă cu sediul în Boulder și împărtășea frecvent citate din profesori budiști precum Chögyam Trungpa. Ultima sa postare din 28 martie sună astfel: „Acesta nu este umor. Este vorba de respirație”, urmată de: „Aerul curat contează”.

Un profil de LinkedIn care părea să îi aparțină dlui Bruce a arătat că este un fotojurnalist care a urmat anterior cursurile Community College of Denver și Front Range Community College. Se pare că activiștii de mediu au planificat o veghe pentru Bruce la sfârșitul acestei săptămâni. Pagina de Facebook a domnului Bruce a fost inundată de mesaje de la prieteni și activiști care i-au transmis condoleanțe. Danielle Gager a scris: „Vă mulțumim pentru actul de compasiune pe care l-ați făcut cu curaj. Îmi pare rău că nu ești aici acum. Dar ceea ce ai făcut pentru lume a necesitat atât de mult pentru a fi făcut”. Prietena apropiată April Lyon a spus că moartea sa a fost „sfâșietoare”.

În 2018, activistul pentru climă David Buckel, în vârstă de 60 de ani, a murit prin autoimoliere în Prospect Park din Brooklyn, în semn de protest față de utilizarea combustibililor fosili.