Wynn Alan Bruce, un activist pentru climă, a murit după ce și-a dat foc în fața Curții Supreme a SUA

Wynn Alan Bruce

Wynn Alan Bruce

Un activist pentru climă a murit la 24 de ore după ce și-a dat foc pe treptele Curții Supreme de Ziua Pământului. Fotojurnalistul din Colorado Wynn Alan Bruce, în vârstă de 50 de ani, a suferit răni grave în incidentul petrecut vineri, la ora 18.30, pe o piață din fața instanței. El a fost transportat cu avionul la spital, unde a murit sâmbătă.

Poliția Capitoliului, poliția Curții Supreme și poliția din Washington DC au răspuns la incident.

„Un elicopter medical tocmai a aterizat lângă Capitoliu pentru o urgență medicală. Aceasta nu este o problemă de siguranță publică”, a scris pe Twitter Poliția Capitoliului. Bruce conducea un studio foto de portrete în Boulder, iar contul său de socializare era plin de postări despre mediu și budism. De asemenea, el a lăsat o postare criptică pe pagina sa de Facebook cu un emoji de foc și data morții sale 4/22/2022. Postarea pare să fi fost editată cu câteva zile înainte de moartea sa.

Dr. K. Kritee, un preot budist din Boulder, a scris pe Twitter că domnul Bruce plănuia să se autoimolieze de cel puțin un an. „Acest tip a fost prietenul meu. Medita cu sangha noastră. Acest act nu este sinucidere. Este un act de compasiune profund neînfricat pentru a atrage atenția asupra crizei climatice. Noi punem cap la cap informațiile, dar el plănuia acest lucru de cel puțin un an. #wynnbruce Sunt atât de emoționată”, a spus ea.

Dr. Kritee a împărtășit, de asemenea, un citat al călugărului budist Thích Nhất Hạnh care se referă la practica vietnamezilor de a-și da foc în semn de protest față de războiul din Vietnam în anii 1960.

„A-ți exprima voința prin ardere, prin urmare, nu înseamnă a comite un act de distrugere, ci a efectua un act de construcție, adică a suferi și a muri de dragul propriului popor”, se arată în mesaj.

Dr. Kritee nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Bruce părea să aparțină Shambala, o organizație budistă cu sediul în Boulder și împărtășea frecvent citate din profesori budiști precum Chögyam Trungpa. Ultima sa postare din 28 martie sună astfel: „Acesta nu este umor. Este vorba de respirație”, urmată de: „Aerul curat contează”.

Un profil de LinkedIn care părea să îi aparțină dlui Bruce a arătat că este un fotojurnalist care a urmat anterior cursurile Community College of Denver și Front Range Community College. Se pare că activiștii de mediu au planificat o veghe pentru Bruce la sfârșitul acestei săptămâni. Pagina de Facebook a domnului Bruce a fost inundată de mesaje de la prieteni și activiști care i-au transmis condoleanțe. Danielle Gager a scris: „Vă mulțumim pentru actul de compasiune pe care l-ați făcut cu curaj. Îmi pare rău că nu ești aici acum. Dar ceea ce ai făcut pentru lume a necesitat atât de mult pentru a fi făcut”. Prietena apropiată April Lyon a spus că moartea sa a fost „sfâșietoare”.

În 2018, activistul pentru climă David Buckel, în vârstă de 60 de ani, a murit prin autoimoliere în Prospect Park din Brooklyn, în semn de protest față de utilizarea combustibililor fosili.

Exit mobile version