• Președintele chinez a sosit în Hong Kong pentru a marca 25 de ani de când fosta colonie britanică a revenit sub conducerea Beijingului.
  • Este prima sa vizită în afara Chinei continentale de la începutul pandemiei.
  • Înainte de a primi fosta colonie britanică, China a promis că va proteja libertățile democratice timp de 50 de ani în regiunea administrativă specială, dar noile legi introduse în 2020 au redus efectiv la tăcere orice critică în teritoriu.

Președintele chinez Xi Jinping a sosit în Hong Kong pentru a marca 25 de ani de când fosta colonie britanică a revenit sub conducerea Beijingului.

Este prima sa vizită în afara Chinei continentale de la începutul pandemiei, în urmă cu aproape doi ani și jumătate.

Xi a declarat că Hong Kong a „renăscut din cenușă” după o serie de provocări.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

Xi, care a călătorit cu un tren de mare viteză, a fost întâmpinat la gară de elevi care fluturau steaguri ale Chinei și Hong Kong-ului.

Securitatea este strictă în jurul locului care găzduiește evenimentele, cu drumuri închise și o zonă de interdicție aeriană deasupra orașului.

Niciun detaliu al itinerariului președintelui nu a fost făcut public.

Înainte de a primi fosta colonie britanică, China a promis că va proteja libertățile democratice timp de 50 de ani în regiunea administrativă specială, dar noile legi introduse în 2020 au redus efectiv la tăcere orice critică în teritoriu.

Guvernul de la Beijing se poate opune prin veto modificărilor sistemului politic, iar forțele pro-democratice au fost frustrate de ceea ce consideră a fi ritmul lent al reformei politice.