• Scholz și o delegație de lideri de afaceri germani care zburau cu el au fost supuși la testele COVID-19 la aterizarea la Beijing vineri dimineață.
  • Vizita lui Scholz este probabil un eveniment binevenit pentru conducerea chineză.
  • Scholz ar urma să se întâlnească cu Xi, precum și cu premierul demisionar Li Keqiang, unde este de așteptat să abordeze și probleme controversate precum drepturile omului.

Președintele chinez Xi Jinping a subliniat necesitatea unei mai mari cooperări între China și Germania în vremuri de schimbări și turbulențe, în cadrul primei sale întâlniri cu cancelarul german Olaf Scholz, în cadrul căreia se așteaptă ca discuțiile să abordeze războiul Rusiei în Ucraina, schimbările climatice și dezvoltarea legăturilor economice.

Vizita de vineri a lui Scholz este prima vizită a unui lider al unei națiuni din G7 în China în ultimii trei ani și va testa apele relațiilor dintre Beijing și Occident după ani de tensiuni tot mai mari, spun analiștii.
În timpul primei lor întâlniri față în față de la preluarea mandatului de către Scholz, care a avut loc în Marea Sală a Poporului, Xi a declarat că, în calitate de mari națiuni cu influență, China și Germania ar trebui să colaboreze cu atât mai mult în vremuri de schimbare și turbulențe”, de dragul păcii mondiale, potrivit televiziunii de stat CCTV.

Scholz i-a spus lui Xi că este bine că ambii lideri se întâlnesc personal în vremuri tensionate, în contextul în care invazia Rusiei în Ucraina creează probleme pentru ordinea globală bazată pe reguli, potrivit unui reporter Reuters care a însoțit delegația lui Scholz.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Scholz a mai spus că cei doi vor discuta chestiuni legate de relațiile dintre Europa și China, de lupta împotriva schimbărilor climatice și a foametei la nivel mondial și de modul de dezvoltare a legăturilor economice dintre China și Germania, precum și subiecte în care perspectiva celor două țări este diferită.

Scholz și o delegație de lideri de afaceri germani care zburau cu el au fost supuși la testele COVID-19 la aterizarea la Beijing vineri dimineață, personalul medical chinez îmbrăcat în costume de protecție intrând în avion pentru a efectua testele, potrivit reporterului Reuters care a însoțit delegația.

După o primire pe covorul roșu și o gardă de onoare, delegația a fost mutată de la aeroport la Casa de oaspeți de stat Diaoyutai pentru a aștepta rezultatele testelor COVID, care au ieșit rapid negative pentru Scholz, potrivit echipei sale de presă. Diaoyutai este un complex diplomatic folosit pentru a oferi recepții demnitarilor străini care vizitează Beijingul.

Politica strictă a Chinei de zero-COVID și tensiunile tot mai mari cu Occidentul au făcut imposibilă vizita liderilor marilor puteri occidentale în China, în timp ce Xi abia și-a reluat călătoriile în străinătate.