Xi Jinping i-a spus lui Antony Blinken că SUA și China, cele mai mari economii ale lumii, trebuie să fie „parteneri, nu rivali”

Președintele Chinei, Xi Jinping i-a spus secretarului de stat american Antony Blinken, la Beijing, că țările lor, care au cele mai mari economii ale lumii, trebuie să fie „parteneri, nu rivali”, a relatat Reuters.

„Sunt câteva probleme care trebuie rezolvate și este loc pentru noi eforturi”, a spus Xi, potrivit televiziunii chineze de stat, CCTV.

„Sperăm că SUA vor putea de asemenea avea o viziune pozitivă asupra dezvoltării Chinei”, a mai spus Xi, adăugând că „odată ce această chestiune va fi soluționată… relațiile se vor putea stabiliza, ameliora și vor putea progresa”.

Associated Press notează că dialogul dintre cele două mari puteri s-a intensificat în ultimele luni, chiar dacă divergențele persistă, mai ales pe teme ca relațiile dintre Beijing și Taiwan, comerțul, drepturile omului, sprijinul Chinei pentru Rusia și altele.

La rândul lui, Blinken a spus că administrația președintelui Joe Biden pune un accent deosebit pe relațiile cu China, „chiar dacă sunt și dispute” și a insistat că dialogul trebuie să continue.

El a reluat însă apelul – deloc agreat în mod tradițional de China – ca Beijingul să respecte drepturile omului și să promoveze practici comerciale corecte.

Exit mobile version