• 10 pacienți care erau intubați pe secția ATI, diagnosticați cu COVID-19, au murit
  • Alte șase persoane sunt în stare critică și au fost transportate la Spitalul modular Lețcani
  • Medicul care era de gardă a fost transferat către Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia
  • Procurorii de la Parchetul General au început ancheta. Mai multe persoane vor fi audiate. Locul de unde au pornit flăcările a fost identificat

UPDATE 17.40: Procurorii au început audierile, iar locul din care a izbuncit focul a fost identificat

Parchetul General anunță că au început să audieze mai multe persoane în urma incendiului din Secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț. Redăm comunicatul insituției:

  1. Au fost dispuse ordonanţele de efectuare a necropsiei victimelor. Au fost finalizate patru dintre necropsiile dispuse. Procedura medico-legală corespunde patologiei pentru care au fost tratate victimele – cazuri tip Covid;
  2. În salonul incendiat a fost stabilit locul din care s-a declanşat incendiul şi vor fi ridicate dispozitive şi echipamente medicale, în vederea expertizării. Cercetarea locului faptei va continua în cursul zilei de 16 noiembrie;
  3. Au fost predate înscrisuri de către reprezentanţii Spitalului, urmând să se analizeze dacă acestea răspund problemelor din anchetă şi în ce măsură este necesar să fie ridicate și alte înscrisuri;
  4. Au fost stabilite persoanele care vor fi audiate şi au început audierile.

UPDATE 17.00 Medicul Radu Țincu: „S-a dorit creșterea capacității spitalelor, dar fără dezvoltarea infrastructurii.”

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Pandemia a îngreunat și mai mult sistemul sanitar deja cocoșat de greutățile și lipsurile cu care ne confruntăm. În spitalele din Capitală și în multe din țară, care îngrijesc pacienţi cu Covid, locurile în ATI s-au epuizat.

Medicul Radu Țincu: ”S-a dorit creșterea capacității în spitale, dar fără dezvoltarea infrastructurii.”

UPDATE 16.40 Ludovic Orban: Medicul erou a ajuns în Belgia. Este îngrijit în cele mai bune condiții

Premierul Ludovic Orban a anunțat că medicul de la Piatra Neamș, rănit în timp ce încerca să-i salveze pe pacienții din secția ATI, a ajuns la spitalul din Belgia. El a fost preluat de cadrele medicale, a fost evaluat și acum este în tratament fiind îngrijit în cele mai bune condiții.

Este evaluat din punctul de vedere al sănătății, este în tratament”, a declarat Ludovic Orban la Piatra Neamț.

UPDATE 14.30 Ce s-a decis în urma ședinței convocate la ora 13.00, la sediul MAI, de către Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela:

  • trimiterea la fața locului a Directorului Institutului Național de Criminalistică, comisarul șef de poliție Romică Potorac, pentru susținerea echipei de cercetare la fața locului;
  • s-au stabilit măsuri suplimentare pentru protejarea criminaliștilor împotriva infecțiilor cu noul Coronavirus, cât și a substanțelor chimice degajate în urma incendiului;
  • pentru operativitatea analizei în laborator a probelor colectate de la fața locului, s-a ordonat constituirea unor echipe care vor asigura transportul rapid de la Piatra-Neamț la Institutul Național de Criminalistică;
  • pentru coordonarea misiunii de transport între locul cercetării și INC, a fost desemnat adjunctul IGPR, chestor de poliție Florin Brăcea.

Totodată, s-a stabilit ca Grupul de lucru constituit la nivelul MAI pentru gestionarea activităților de la Piatra-Neamț și București, cu privire la finalizarea cercetărilor în cel mai scurt timp, să fie condus de către Secretarul de stat chestor-șef de poliție Bogdan Despescu.

UPDATE 14.00 Doi români din Belgia oferă sprijin familiei medicului erou de la ATI, transferat în străinătate

Doi români stabiliţi în Belgia au postat un anunţ prin care îţi anunţă intenţia de a sprijini familia medicului ars. Şi alţi români au reacţionat la apel şi au anunţat că vor să asigure mâncare sau transport pentru familia medicului.

UPDATE 12.00 Ludovic Orban a transmis un mesaj pe Facebook

Ludovic Orban garantează familiillor sprijinul Guvernului, într-un mesaj postat pe Facebook.

„Traversăm o nouă tragedie care îndoliază întreaga Românie. Aș dori, în primul rând, să exprim condoleanțe familiilor îndoliate. De asemenea, sunt cu sufletul alături de cei răniţi şi ȋmi doresc să se ȋnsănătoşească cât mai repede, iar pentru medicul erou, care a dat dovadă de un curaj şi spirit de sacrificiu inegalabil, am un profund respect şi m-am asigurat că va primi cel mai bun tratament posibil pentru afecţiunile sale.

Garantez familiilor victimelor ȋntreg sprijinul Guvernului.

Celula de criză constituită la nivelul MAI a lucrat continuu de la declanșarea incendiului pentru a găsi cele mai bune soluții de tratament pentru victime.

Ministrul Sănătății a ajuns la Neamţ, la locul incidentului, în aproximativ două ore de la producerea tragediei pentru a evalua situația la fața locului. În timp ce vă scriu aceste rânduri, se efectuează o investigație, pentru a afla cauzele incendiului. Le promit românilor că vinovații vor fi identificați și vor fi trași la răspundere cu severitate.
Forțele aeriene române au fost mobilizate la ora 23.15 prin Ministerul Apărării Naționale pentru a-l aduce la București pe medicul erou, Cătălin Denciu.

Tot au ajutorul MAPN, medicul erou a fost trimis cu aeronava militară, la Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia, unde este aşteptat să aterizeze la 12.10, pentru a beneficia de cele mai bune ȋngrijiri la centrul cu unele dintre cele mai ȋnalte standarde la nivel european ȋn tratarea arşilor.

Aș vrea să mă opresc aici. Pentru că acum suntem în doliu și nu este timpul de acuzaţii politice”

UPDATE 11:45. Managerul spitalului din Piatra Neamț, lămuriri în cazul mutării secțiilor ATI de la etajul 3 la etajul 2

Lucian Micu, manager spital Piatra Neamț: Nu e vorba de mutarea în secția nouă, e o mutare între cele două secții ATI, cu aviz încă din luna aprilie. Are circuitele aprobate, etajele 2 și 3 sunt ATI. Pacienții nu au fost mutați pe structura nouă ci în spații deja amenajate – ATI-ul vechi al spitalului.

Frecvent mutăm pacienții dintr-o zonă în alta pentru a pregăti alte saloane în cazul că vor apărea alte cazuri – e o decizie pentru a optimiza. Decizia a fost luată la nivelul secției ATI, în cursul zilei de sâmbătă. Dar, atenție, erau deja pacienți la etajul 2.

Zona nouă, unde a crescut capacitatea și numărul de paturi – nu era funcțională, nu s-a dus niciun fel de aparatură sau vreun pacient.

Din informațiile pe care le am, s-au făcut instruiri și sunt semnate la zi carnetele SSM. La ora respectivă era prezent în unitate și responsabilul cu pompierii. Din cauza specificului secției, cu cantitate mare de oxigen, nu au fost suficiente extinctoarele pentru a stinge incendiile.

Noi am raportat către ITM incidentul, e raportat ca accident de muncă. În urma investigațiilor vor fi clarificate toate lucrurile.

Din informațiile pe care le am de la inginerul care se ocupă cu SSM, mi s-a spus că toți au fost instruiți și au carnetele la zi.

Toată aparatura era de maximum un an de zile, două aparate erau nou-nouțe.

UPDATE 10.45: Gabriela Scutea, procurorul general al României: Colegii noștri de la Piatra Neamț au strâns o echipă multidisciplinară, prioritatea este cercetarea la fața locului

Gabriela Scutea, procurorul general al României, a vorbit, la Digi24, despre tragedie: „Colegii noștri de la Piatra Neamț au strâns o echipă multidisciplinară, prioritatea este cercetarea la fața locului. La astfel de incidente nu putem ști decât momentul în care începe cercetarea. Finalul va fi când va exista certitudinea că nu a scăpat niciun detaliu.

Nu pot să discut ce s-a făcut sau nu până în prezent. Mutarea de la un etaj la altul intră în sfera de interes prioritar.

Având în vedere că intervenția ISU a fost destinată să înlăture posibila dezvoltare a incendiului, există o gestiune a locului faptei. Avem încredere că securitatea locului faptei a fost păstrată.

Colegii noștri, la fel ca cei din cadrul IGPR, dar și persoane de specializate selectate pentru a merge la Piatra Neamț, sunt persoane cu experiență. Investigația se desfășoară cu celeritate, pot exista influențe în ceea ce privește funcționarea în continuare.

UPDATE 10.30: Pacienții decedați în ATI Piatra Neamț nu vor fi trecuți ca morți de COVID – surse

Surse judiciare au declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că cei 10 pacienți care au murit în secția ATI Piatra Neamț, în incendiu, nu vor fi trecuți ca persoane care au murit infectate cu SARS-CoV-2.

Ana Rus, corespondent Aleph News: „Procurorii încearcă să afle care a fost cauza acestei tragedii

„Din păcate, nu știm exact ce s-a întâmplat acolo, cert este că procurorii încearcă să afle care a fost cauza acestei tragedii. Există mărturia unei persoane care spune că a văzut o asistentă când a intrat în salon și a fost cuprinsă de flăcări. Apoi a intrat o a doua asistentă. Și ea a luat foc după ce a intrat medicul de gardă, un bărbat în vârstă de 48 de ani, care a încercat să salveze toți pacienții“.

„Ne întrebăm acum și care ar fi fost cauza incendiului. Ministrul Sănătății spune că, din primele verificări, cauza cea mai probabilă este un scurtcircuit“.

UPDATE 10:00 Secţia care a ars a fost mutată de la etajul 3 la etajul 2, fără să existe notificare la DSP

Secţia ATI, care a ars la Spitalul din Piatra Neamţ, a fost mutată de la etajul 3 la etajul 2, fără să existe nici măcar notificare la DSP, a declarat, duminică, prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr.

Prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr, a declarat, duminică, faptul că era obligatoriu ca Spitalul să notifice DSP-ul despre modificările structurii, ceea ce nu s-a întâmplat.

UPDATE 9.00: Spitalul din Piatra Neamț anunță măsurile luate pentru a continua să asigure terapia intensivă

Un salon cu două paturi pentru ATI a fost amenajat în UPU, la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, pentru a se putea asigura în continuare terapia intensivă. De asemenea, un alt salon se amenajează la etajul 3 și se caută soluții rapide pentru gestionarea situației.

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență au transmis, duminică dimineața, că în secția ATI și-au pierdut viața șapte bărbați și trei femei cu vârsta cuprinsă între 67 și 86 de ani. Ceilalți șase pacienți, care se aflau în salonul alăturat celui care a fost afectat în totalitate de incendiu, au fost transferați sâmbătă noapte către Spitalul modular din Lețcani.

„În cadrul UPU a fost amenajat un salon cu două paturi pentru ATI. În același timp, s-au început demersurile pentru amenajarea, la etajul 3 al unității sanitare, a unui salon pentru ATI. În cursul nopții, conducerea Spitalului a realizat o listă cu necesarul de materiale și echipamente, urmând ca aceasta să ajungă la Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției Neamț, astfel încât să fie găsite soluții rapide și bune pentru ca pacienții în stare critică să primească îngrijirile de care au nevoie în unitatea medicală județeană”, au transmis reprezentanții Spitalului din Piatra Neamț.

UPDATE 7.40: Aeronava care îl duce pe medicul erou în Belgia a decolat de pe Aeroportul Otopeni

Aeronava Tarom care îl transportă pe medicul erou Cătălin Denciu la Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia a decolat, duminică dimineața, de pe Aeroportul Otopeni.

Medicul este atent monitorizat de un echipaj SMURD.

Pe parcursul nopții, medicul rănit a fost transferat cu o autospecială de la Piatra Neamț la Iași. De pe aeroportul ieșean, pacientul a fost luat de o aeronavă militară și dus la Spitalul de Urgență Floreasca, unde a fost stabilizat.

UPDATE 02.45: Premierul Ludovic Orban face declarații, după ce a convocat celula de creiză la sediul MAI

Din cauza pandemiei, nu sunt acceptate, de regulă, tratarea unor pacienți din alte țări, dar s-a primit foarte repede aprobarea MApN și în cursul aceste dimineți, după ora 7.00, medicul român va fi transportat cu o aeronavă militară. Pacienții pentru care s-a organizat transferul au ajuns la Spitalul din Lețcani, transportul lor a fost efectuat cu echipaj medical”, a spus Ludovic Orban.

Șeful DSU, Raed Arafat, a spus, în același context, că un singur medic a fost adus la Spitalul din București. El a precizat că două asistente rănite în incendiu care pot fi tratate la Spitalul din Piatra Neamț.

Singurul medic care este a necesitat transfer din cauza arsurilor este medicul care a fost de gardă și care a încercat să salveze pacienții”, a spus Arafat.

Orban a explicat de ce nu a putut fi transferat încă din această noapte medicul către Belgia: „În condiții de noapte, neexistând un heliport, deplasarea pacientului nu era posibilă. Internarea în Belgia nu se poate face peste noapte, când vrem noi, pentru că trebuie pregătit locul unde va fi internat. Nu a fost deloc ușor să obținem acordul să internăm pacientul la spitalul militar din Belgia”.

E foarte greu de spus dacă pacienții au murit din cauza incendiului sau a fumului. Așteptăm rezultatele investigațiilor”, a mai spus șeful DSU.

Update 02:20 – Aeronava Spartan, ce aparține Ministerului Apărării, a aterizat în București, la bordul lui fiind medicul ars în incediu. Medicul va fi preluat de o ambulanță și dus la Spitalul Floreasca, iar mai apoi va fi transferat în Belgia.

UPDATE 02.00 Ministrul Sănătății afirmă că opt paturi de pe secția de ATI de la Piatra Nemț au ars complet. Alte opt paturi, care se aflau în salonul alături celui în care a avut loc deflagrația, nu au fost afectate și mai pot fi folosite.

UPDATE 00.45 Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, spune că o aeronavă Tarom este pregătită să îl transfere pe medicul rănit în Belgia.

O tragedie fără margini a avut loc la secția ATI la Spitalul Județean Neamț. Incendiul a curmat vieți, iar prea multe…Publicată de Lucian Bode pe Sâmbătă, 14 noiembrie 2020

UPDATE 00.35: Irina Popa, purtător de cuvânt al ISU Neamț: Incendiul a fost doar la secția ATI. Erau 16 pacienți acolo

Pot să vă spun că incendiul s-a manifestat în jurul orei 19.00. Pompierii au ajuns în cel mai scurt timp pentru că unitatea noastră, mai exact detașamentul de pompieri Piatra Neamț, este în imediata apropiere a Spitalului Județean din Piatra Neamț. astfel că intervenția s-a desfăsurat în cel mai scurt timp. Au fost evacuate șapte persoane decedate, iar ulterior au mai decedat încă trei persoane”, a spus Irina Popa, pentru Aleph News.

La momentul construirii spitalului județean din Piatra Neamț, acesta a respectat legile și reglementările în vigoare. Etajele 4 și 5 ale spitalului, ca urmare a unor modificări făcute pentru modernizarea celor două etaje de la neonatologie și cardiologie, au solicitat și obținut autorizații de securitate la incendiu”, a mai spus purtătorul de cuvânt al ISU Neamț.

UPDATE 00.20. Nelu Tătaru, despre medicul rănit în incendiul de la ATI: Suntem prieteni și colegi de facultate

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus că medicul rănit în timp ce încerca să-i salveze pe pacienții de la secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț va fi transferat la Spitalul Floreasca din București și apoi ar putea fi dus în Belgia. Ministrul a dezvăluit faptul că medicul îi este prieten și fost coleg de facultate.

Este un profesionist, suntem și prieteni, colegi de facultate. Își face meseria după cum am văzut și în această seară încercând să salveze și acei pacienți”, a declarat ministrul Nelu Tătaru.

Ministrul Nelu Tătaru a mai spus că, în timpul pandemiei, Belgia nu accepta pacienți din străinătate.

Belgienii nu primesc nimic din exterior, dar fac o excepție pentru noi, a vorbit si premierul Ludovic Orban acolo”, a precizat ministrul Sănătății.

UPATE 00.25 Șase pacienți cu COVID-19 au ajuns la Spitalul modular din Lețcani

Șase pacienți care se aflau pe Secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț au ajuns la Unitatea modulară de la Lețcani, unde sunt tratați pacienții cu COVID-19.

Ministrul Sănătății i-a însoțit pe acești pacienți de la Piatra Neamț la Iași. El a spus, după ce a ieșit din spitalul mobil, că pentru criza de la spitalul din Piatra Neamț există o vină colectivă. El a explicat că va face o reevaluare a întregului sistem medical.

Pentru situația de peste 30 de ani și pentru autoritățile locale și pentru neimplicare … cred că suntem toți vinovați în această țară, nu doar sistemul medical și autoritățile locale, pentru că am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situație medicală”, a declarat ministrul Tătaru la Lețcani.

UPDATE 00.15 Aeronava Spartan a aterizat la Iași

Aeronava Spartan a aterizat, sâmbătă noaptea, pe aeroportul din Iași. La bordul acesteia va fi transferat medicul afectat de incendiul din Secția ATI de la Piatra Neamț.

UPDATE 00.10: Știrea despre incendiul din Piatra Neamț a făcut înconjurul lumii

Vestea incendiului izbucnit sâmbătă seara la Spitalul din Piatra Neamţ a ajuns instantaneu în presa internaţională. 

Pe marginea poveştii incendiului izbucnit în Spitalul de la Piatra Neamţ, cotidianul italian La Stampa scrie că România este „una dintre cele mai sărace naţiuni europene şi că suferă din lipsa de personal medical, mai ales în zonele rurale”.

UPDATE 00.00 Ministrul Nelu Tătaru va asista personal transferul pacienților la Spitalul modular din Lețcani

Surse au declarat pentru Aleph News că ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, va asista personal transferul pacienților la Spitalul modular din Lețcani.

Conform unor surse, premierul Ludovic Orban i-a cerut să meargă la Piatra Neamț pentru a verifica operațiunea.

UPDATE 23.45: Patriarhia transmite condoleanțe familiilor victimelor

În aceste momente pline de suferință și tulburare, ne rugăm lui Dumnezeu pentru odihna sufletelor celor decedați și pentru însănătoșirea grabnică a celor răniţi, între care se află și medicul de gardă care a pus viața pacienților săi mai presus de propria sa viaţă. Adresăm un părintesc mesaj de condoleanţe şi consolare familiilor pacienților decedați, rudelor, prietenilor, precum şi întregului personal medical care i-a îngrijit și care a încercat să le salveze viața”, a transmis Biserica Ortodoxă Română.

UPDATE 23.40 MApN anunță că aeronava care îl va transporta pe medicul ars a decolat din Baza 90 Transport Aerian sâmbătă la ora 23.15.

O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, efectuează, în seara zilei de sâmbătă, o misiune umanitară pe ruta Otopeni – Iași – Otopeni, pentru transportul, în regim de urgență, a unui pacient care a suferit arsuri în urma incendiului de la Spitalul Județean Piatra Neamț”, conform MApN.

UPDATE 23.20. Surse guvernamentale afirmă că medicul rănit în incendiu va fi transferat în Belgia

Avem Acordul de la Spital Militar Regina Astrid din Belgia pentru transferul medicului cu arsuri. Suntem pregătiți pentru transfer. Există pregătire pentru transfer cu aeronavă MApN. Acum e adus la București și se face evaluare de către echipa de la Floreasca. Mâine dimineață se va putea lua decizia finală”, arată sursa menționată.

UPDATE 23.10 Klaus Iohannis a transmis un mesaj, pe Facebook

Klaus Iohannis a transmis un mesaj, pe Facebook, prin care se declară profund îndurerat după tragedia de la Piatra Neamț, unde cel puțin 10 persoane și-au pierdut viața.

Tragedia care a avut loc la Spitalul Județean Piatra Neamț a îndoliat întreaga țară. Sunt profund îndurerat de decesul pacienților de la Secția de Terapie Intensivă și transmit condoleanțe și multă putere familiilor în aceste momente grele. Urez însănătoșire grabnică victimelor aflate în stare foarte gravă! Sunt alături de toți cei care sunt afectați de acest accident îngrozitor”, a postat Klaus Iohannis.

Tragedia care a avut loc la Spitalul Județean Piatra Neamț a îndoliat întreaga țară. Sunt profund îndurerat de decesul…Publicată de Klaus Iohannis pe Sâmbătă, 14 noiembrie 2020

UPDATE 23.00: Spitalul Floreasca va prelua medicul de la Piatra Neamț, aflat în stare critică

La Spitalul Floreasca este un singur loc la Secția de Arși. Aici va fi transferat medicul de la Secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț.

El va fi dus cu o aeronavă Spartan. Pentru ceilalți pacienți aflați în stare critică nu s-a luat o decizie, deocamdată.

UPDATE 22.30: Ministrul Sănătății face declarații, după vizita la Spital: Sunt patru cadre medicale afectate

E un eveniment tragic, 10 decese în rândul pacienților, un medic cu arsuri de de gradul 4 pe membre. Sunt alte trei cadre medicale care au arsuri de de gradul 1 și 2. În acest moment se face transferul medicului ars. Va fi transportat cu avionul către Spitalul Floreasca”, a spus Nelu Tătaru.

Am discutat cu personalul care a fost în această secție și cu cei de la ISU, care au o anchetă în derulare. Este o anchetă și a Parchetului General”, a adăugat Nelu Tătaru.

UPDATE 22.25 Surse: Stația de oxigen nu a explodat în urma incendiului

Surse apropiate anchetei au spus, pentru Aleph News, că în urma incendiului, stația de oxigen de la Secția ATI nu a explodat.

UPDATE 22.15 Presa locală publică primele imagini după incendiu

‼️ IMAGINI ÎN EXCLUSIVITATE! ⬆️ Sâmbătă seară, în jurul orei 18.30, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Piatra Neamț…Publicată de Exploziv TV Neamt pe Sâmbătă, 14 noiembrie 2020

UPDATE 22.00: Ministrul Sănătății a ajuns la Spitalul din Piatra Neamț

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a ajuns la Spitalul Județean Piatra Neamț. El a intrat în unitatea sanitară.

Totodată, la fața locului au ajuns și ambulanțele de la Iași.

UPDATE 21.25: Ancheta a fost preluată de procurorii de la Parchetul General

Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție va prelua ancheta în cazul incendiului de la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamț.

Cauza a fost înregistrată inițial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, care s-a sesizat din oficiu, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă”, conform Parchetului General.

Potrivit unor surse, ancheta va fi coordonată de procurorul Marius Iacob, cel care a condus cercetările și în cazul incendiului de la Maternitatea Giulești.

De asemenea, și procurorul care s-a ocupat de cazul „Colectiv”, Eduard Mihai Ilie, se va ocupa de anchetă.

UPDATE 21.20: Medicul afectat de incendiu va fi dus cu un avion militar la Spitalul Floreasca din București

Medicul care a suferit arsuri pe 80% din suprafața corpului va fi transportat la Iași, iar mai apoi va fi dus, cu un avion militar, la Spitalul Floreasca din Capitală.

UPDATE 21.15 Celulă de criză la sediul MAI

O celulă de criză a fost convocată la sediul Ministerului de Interne. La aceasta participă premierul Ludovic Orban, șeful DSU, Raed Arafat, și secretarul de stat, Bogdan Despescu.

În această ședință se discută și despre locurile disponibile în spitalele din țară, pentru a prelua victimele de la Piatra Neamț.

UPDATE 20.50 Mobilizare de resurse medicale impresionantă

Resurse medicale implicate:

  • ISU Neamț: 1 Autospecială pentru transport victime multiple și două ambulanțe SMURD cu medic
  • ISU Iași: 2 Autospeciale pentru transport victime multiple și 2 ambulanțe SMURD cu medic
  • ISU Bacău- 1 Autospecială pentru transport victime multiple
  • SAJ Neamț – 9 Ambulanțe tip B.

Pentru transportul pacienților, mijloacele de la ISU Bacău vor fi încadrate cu personal medical de la Spitalul Județean Iași.

UPDATE 20:34: Alți doi răniți, și-au pierdut viața. Inițial, au fost anunțați șapte morți, dar bilanțul a urcat la opt, în scurt timp. Acești ultimi doi morți au fost salvați din incendiu, dar starea lor era foarte gravă.

UPDATE 20.30: Lucian Ovidiu Micu, managerul Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț: Incendiul a fost stins

Managerul spitalului spune că incendiul a fost stins, la această oră. A fost afectat doar salonul ATI, unde se aflau cei opt pacienți, restul spitalului neavând probleme din cauza focului.

UPDATE 20.20. Ministrul Sănătății: Sursa incendiului ar fi un scurt circuit

„Sunt opt decese. Ceilalți opt pacienți, din salonul alăturat nu au suferit din cauza incendiulu, vor fi transferați la Spitalul Modular din Lețcani. ISU Neamț evaluează sursa incendiului. Ar fi vorba despre un scurt circuit”, a spus Nelu Tătaru, la Digi 24.

UPDATE 20.20. Prefectul județului: Planul Roșu este activat, suntem într-o celulă de criză.

„Sunt aproximativ șapte persoane care sunt decedate, mai multe persoane trebuie să fie transferate la Iași. Planul Roșu este activat, suntem într-o celulă de criză. Se pare ca incendiul a fost provocat de un injector, dar așteptăm datele ISU. Alte secții nu au fost afectate de incendiu”, a spus Gheorghe Lazăr, prefectul județului Neamț, la Digi 24.

UPDATE 20.10: Coordonator UPU SMURD Iași: Medici din chirurgie plastică și ATI se vor deplasa de la Iași la Piatra Neamț

UPU SMURD Iași și ISU Iași s-au mobilizat pentru transferul pacienților critici de la Spitalul Piatra Neamț către cel din Iași. Au plecat două echipaje de victime multiple și două mașini de Terapie Intensivă. Pregătim acum a treia mașină de Terapie Intensivă și încă un echipaj de victime multiple, venit de la Vaslui. Avem un pacient cu arsuri pe suprafață mare și șase pacienți COVID pozitiv, aflați pe secția de Terapie Intensivă”, a spus Diana Cimpoeșu, coordonator UPU Iași.

„Pacienții vor fi aduși la Secția exterioară de la Boli Infecțioase-Terapie Intensivă, iar pacientul cu arsuri, aici, la Spitalul Sf Spiridon. Informațiile se pot schimba de la minut la minut”, a mai spus Cimpoeșu.

UPDATE 20.00: Medicul de gardă de pe Secția ATI are arsuri de gradul II și III

IGSU anunță oficial că, în urma incendiului, „șapte persoane au decedat, una prezintă semne vitale slabe și una (medicul de gardă) prezintă arsuri de gradul II și III pe 80% din suprafața corporală”

Alți opt pacienți, internați într-un salon alăturat, au fost salvați și vor fi transportați la Spitalul Județean Iași.

O ambulanță SMURD cu medic și o autospecială pentru transport victime multiple de la ISU Iași încep deplasarea către Piatra Neamț, pentru transportul victimelor către Spitalul Județean Iași.

UPDATE: 19.40 Toți cei șapte pacienți au COVID-19, din primele informații

Purtătorul de cuvânt al ISU Neamț, Irina Popa, a declarat, sâmbătă seara, pentru MEDIAFAX, că până în acest moment, șapte persoane sunt decedate, dintre pacienții surprinși de incendiu în Secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț.

„Șapte persoane sunt decedate ca urmare a incendiului produs la secția ATI de la Spitalul Județean Piatra Neamț. Incendiul este lichidat, nu au fost afectate și alte secții. Se pare că erau persoane cu COVID-19”, a spus Popa.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Un incendiu a izbucnit, sâmbătă, la Secție ATI din incinta spitalului județean din Piatra Neamț. Pompierii transmit că secția arde cu flacără deschisă și degajare mare de fum.

Oficialii IGSU spun că șapte oameni, aflați pe secție, au murit.

„Având în vedere numărul de persoane existent internat în secție, pentru gestionarea eficientă a evenimentului a fost activat Planul Roșu de Intervenție”, transmite Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Pompierii acționează cu cinci autospeciale de stingere și 1 autoscară.

„Pentru identificarea eventualelor victime s-au constituit echipe de căutare-salvare. Intervenția este în dinamică”, precizează sursa citată.