- Zeci de mii de oameni au protestat în peste 40 de orașe din Spania, cerând locuințe accesibile și denunțând specula imobiliară, în contextul în care chiriile au devenit inaccesibile pentru mulți.
- Tinerii și muncitorii din turism sunt cei mai afectați, fiind nevoiți să aloce peste 30% din venituri pentru chirie sau să locuiască în continuare cu părinții, din cauza prețurilor explodate.
- Protestatarii cer măsuri radicale, precum reducerea chiriilor cu 50%, interzicerea speculei imobiliare și impozitarea proprietarilor multipli, după modelul unor țări ca Singapore.
Zeci de mii de persoane au ieșit pe străzile din Spania în cel mai recent val de proteste față de specula imobiliară și pentru a cere acces la locuințe la prețuri accesibile, scrie The Guardian.
Advertisment
Organizatorii au estimat că până la 150.000 de manifestanți au participat la marșul din Madrid, în timp ce alte proteste de amploare mai mică au avut loc în aproximativ 40 de orașe din întreaga țară. De la Málaga, pe Costa del Sol, până la Vigo, în nord-vestul Atlanticului, protestatarii au scandat lozinci precum „stop afacerii imobiliare” și „proprietarii sunt vinovați, guvernul este responsabil”.
Valeria Racu, purtătoare de cuvânt a sindicatului chiriașilor din Madrid, a îndemnat la declanșarea de greve ale chiriei, inspirate de cele recente din unele orașe de coastă din Catalonia.
Recomandări
„Acesta este începutul sfârșitului pentru afacerea cu locuințe,” a declarat Racu. „Începutul unei societăți mai bune, fără mari proprietari și fără acest sistem parazitar care ne devorează salariile și resursele.”
Conform datelor furnizate de sindicat, 1,4 milioane de gospodării spaniole alocă peste 30% din veniturile lor pentru plata locuinței – cu 200.000 mai multe decât acum un deceniu.
Locuințele au devenit principala problemă socială în Spania, în contextul în care specula imobiliară și înmulțirea apartamentelor turistice au crescut vertiginos costurile chiriilor, făcându-le inaccesibile pentru marea majoritate a cetățenilor.
Statisticile oficiale indică existența a cel puțin 15.000 de apartamente turistice ilegale în Madrid. În Barcelona, autoritățile au anunțat că nu vor reînnoi cele 10.000 de licențe existente pentru apartamente turistice atunci când acestea vor expira, în 2028.
Ceea ce a fost inițial o problemă în zonele turistice precum insulele Baleare, Canare sau Barcelona, s-a extins la nivel național, cu proteste organizate în orașe precum Sevilla, Valencia, Santiago de Compostela, Burgos și San Sebastián. Acolo, oamenii au agitat chei – devenite simbol al nemulțumirii legate de lipsa locuințelor accesibile.
În Insulele Baleare, chiria medie pentru un apartament mic a crescut cu 40% în ultimii cinci ani, ajungând la aproximativ 1.400 de euro pe lună – mai mult decât salariul mediu lunar din sectorul ospitalității, principala sursă de venit a regiunii.
Tinerii sunt cei mai afectați: în timp ce costurile locative au explodat, salariile au stagnat. Un studiu al consiliului tineretului spaniol arată că, în 2024, 85% dintre tinerii sub 30 de ani încă locuiau cu părinții din lipsă de alternative accesibile.
La Barcelona, unde mii de persoane s-au adunat în Plaça d’Espanya, protestatarii au cerut reducerea chiriilor cu 50%, contracte de închiriere pe termen nelimitat și stoparea speculei imobiliare.
Potrivit Agenției pentru Locuințe din Catalonia, chiriile în Barcelona au crescut cu 70% în ultimii 10 ani, în timp ce salariile au urcat cu doar 17,5%.
„Piața locuințelor este manipulată în favoarea celor care dețin active, iar politicile fiscale îi încurajează să cumpere tot mai multe proprietăți,” a spus Jaime Palomera, cercetător în cadrul Institutului Urban din Barcelona și autor al cărții El Secuestro de la Vivienda („Răpirea locuinței”).
„Cei bogați s-au îmbogățit și mai mult după criza financiară din 2008 și cea provocată de Covid, iar această avere a fost reinvestită în proprietăți, ceea ce a dus la creșterea continuă a prețurilor și a inegalităților sociale.”
Palomera consideră că soluția este impozitarea progresivă a celor care dețin mai multe proprietăți, oferind exemplul Singapore-ului, unde statul sprijină financiar cumpărătorii aflați la prima locuință, dar aplică taxe crescute pentru a doua și următoarele proprietăți.
Citește și
- Industria utilajelor agricole din SUA și Canada este zguduită de noile tarife vamale
- Proteste anti-Trump în toată America și în Europa. Tarifele și reformele agresive ale DOGE au scos zeci de mii de oameni în stradă
- LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 1.138. Zelenski: „Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru tot ceea ce a făcut”
Partenerii noștri