• Protestele antiguvernamentale din Serbia au devenit cea mai mare provocare pentru puterea lui Vucic din ultimul deceniu.
  • Vucic a promovat mitingul ca debut al unei inițiative politice menite să „salveze” Serbia de forțe externe și interne.
  • Aceste proteste au evidențiat nemulțumirea publică față de corupția sistemică și deteriorarea statului de drept sub conducerea lui Vucic.

Zeci de mii de susținători ai președintelui sârb Aleksandar Vucic au organizat un miting la Belgrad, în urma lunilor de tulburări din întreaga țară, scrie BBC.

O organizație de monitorizare a declarat că aproximativ 55.000 de persoane s-au adunat în fața Adunării Naționale. În ciuda faptului că unii susținători ai lui Vucic au călătorit din țările vecine, prezența a fost semnificativ mai mică decât la protestul antiguvernamental uriaș de luna trecută. Au existat demonstrații regulate în Serbia din noiembrie, când prăbușirea unei copertine de la o gară din orașul Novi Sad a ucis 15 persoane, declanșând furia publică pe scară largă. Mai mulți sârbi au dat vina pe incidentul presupusei corupții și abuzurilor de către Partidul Progresist al lui Vucic.

Liderul sârb a promovat mitingul de sâmbătă ca fiind lansarea unei „Mișcări pentru Popor și Stat”, care ar „salva” Serbia de forțele care lucrează pentru a „distruge” țara. Într-un discurs la eveniment, el a cerut procurorilor să acționeze pentru a restabili ordinea și pacea. El a susținut că protestele conduse de studenți au amenințat pacea și stabilitatea Serbiei, acuzând participanții că sunt plătiți de „agenții de informații străine”. „Anumite puteri străine nu suportă să vadă o Serbie liberă, independentă și suverană”, a spus el, fără a clarifica la ce „puteri” se referă. Vucic a criticat, de asemenea, postul național de televiziune RTS, descriindu-l drept un „participant cheie” la o tentativă de „revoluție colorată”.

Recomandări

TRUMP SE VEDE CU GOLDBERG
„RĂZBOIUL CARE N-AR FI”
CE REPREZINTĂ PAPALITATEA?
SUA ȘI IRAN DISCUTĂ
SUNTEM ȘI CATOLICI...
UNDE MERGI AZI?

După incidentul de la Novi Sad din noiembrie anul trecut, unii au dat vina pe cele peste un deceniu de guvernare a Partidului Progresist al lui Vucic – care s-a asociat îndeaproape cu renovarea anterioară a postului. Acesta a fost considerat o parte cheie a proiectului emblematic de infrastructură al guvernului – linia de mare viteză de la Belgrad la Budapesta, în Ungaria. Demonstrațiile care au urmat dezastrului i-au văzut pe participanți folosind sloganul „corupția ucide”.

În ciuda multiplelor demisii – și a insistenței lui Vucic că nu va ajunge nicăieri – protestele au crescut. Luna trecută, sute de mii de oameni s-au adunat în capitala Serbiei. Un observator independent a estimat că 325.000 de persoane – dacă nu chiar mai multe – s-au adunat, ceea ce a transformat-o în cea mai mare manifestație de protest din istoria Serbiei.

Citește și