• 80 de persoane sunt vizate de raiduri, întrucât au postat mesaje de susținere pentru atacator
  • Gerard Darmanin, ministrul de Interne: „Nu există răgaz pentru dușmanii republicii”
  • O organizație parteneră a ONU va fi închisă dacă se dovedește că promovează ura

Poliția din Franța a făcut raiduri în casele a zeci de suspecți, radicali islamici. Asta în urma decapitării unui profesor care le-a arătat elevilor săi desene animate controversate ale profetului Mahomed, relatează BBC.

Unii dintre ei au postat mesaje de sprijin pentru ucigașul lui Samuel Paty. Guvernul a mai spus că investighează 51 de asociații musulmane franceze.

Luni, ministrul de Interne, Gerard Darmanin, a declarat că operațiunile au transmis un mesaj că „nu există răgaz pentru dușmanii republicii” și că se așteaptă să continue toată săptămâna.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Nu toate persoanele vizate în operațiuni sunt neapărat legate de investigațiile privind moartea profesorului. Între timp, poliția va interoga aproximativ 80 de persoane care au postat mesaje în sprijinul ucigașului”, a spus el.

Guvernul a declarat că dacă cei vizați fac parte din organizații musulmane. Dacă se dovedește că aceste organizații anchetate promovează ura, acestea vor fi închise.

Printre acestea, se numără Colectivul împotriva Islamofobiei, despre care guvernul crede că propagă un mesaj permanent de sfidare către statul francez. Pe site-ul său web, colectivul se descrie ca o „organizație pentru drepturile omului a cărei misiune este de a combate islamofobia”, parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite, printre alte instituții.

Până acum, 11 persoane au fost arestate în acest caz. Unii francezi musulmani spun că sunt ținte frecvente ale rasismului și discriminării din cauza credinței lor. Această problemă a provocat mult timp tensiuni în țară.