• Peste 3.000 de pompieri se luptă cu flăcările în Portugalia.
  • Luna trecută, 96% din Portugalia a fost clasificată ca fiind în secetă „extremă” sau „severă”.
  • UE a activat programul de asistență a flotei aeriene de stingere a incendiilor.

Peste 3.000 de pompieri se luptă cu flăcările în timp ce UE oferă ajutor de urgență, iar temperaturile ar putea atinge 43C. Incendiile de vegetație din Portugalia s-au soldat cu 29 de răniți, în timp ce mii de pompieri și zeci de avioane se luptă cu flăcările. Autoritățile au declarat că 12 pompieri și 17 civili au avut nevoie de tratament medical pentru răni minore, după cum au relatat radiodifuzorul de stat portughez RTP și presa locală.

Până duminică după-amiază, agenția de protecție civilă din Portugalia a declarat că peste 3.000 de pompieri se luptau cu incendiile active. Țara suportă un val de căldură care urmează să se agraveze, temperaturile urmând să ajungă până la 43C marți.

Duminică, UE a activat programul de asistență a flotei aeriene de stingere a incendiilor, care permite statelor membre să pună în comun resurse pentru a ajuta Portugalia. Spania, care a îndurat și ea incendii recente, a mobilizat două avioane de stingere a incendiilor, potrivit comisarului european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

UE a avertizat că continentul se va confrunta cu unul dintre cei mai grei ani în ceea ce privește dezastrele naturale

Guvernul portughez a declarat că a desfășurat 60 de aeronave pentru a sprijini echipele de pompieri. În 2017, incendiile de vegetație scăpate de sub control au ucis peste 100 de persoane. UE a avertizat că continentul se va confrunta cu unul dintre cei mai grei ani în ceea ce privește dezastrele naturale, inclusiv secete și incendii de vegetație, pe măsură ce criza climatică se intensifică.

În Spania, un incendiu din sud-vestul țării a determinat evacuarea a 30 de locuitori ca măsură de precauție, în timp ce 115 pompieri, sprijiniți de elicoptere și avioane, au fost detașați la incendiul din apropierea satului El Ronquillo.

António Costa, prim-ministrul Portugaliei, și-a amânat o vizită planificată în Mozambic în această săptămână „având în vedere previziunile meteorologice care indică o înrăutățire foarte gravă a riscului de incendii rurale”.

Luna trecută, 96% din Portugalia a fost clasificată ca fiind în secetă „extremă” sau „severă”. Guvernul portughez a declarat stare de alertă sporită, care va fi în vigoare până vineri. Guvernul portughez a interzis accesul publicului în pădurile considerate a fi expuse unui risc special de incendii, a interzis utilizarea mașinilor agricole și a scos în afara legii artificiile.