• Zelenski a prezentat Parlamentului Ucrainei planul de victorie.
  • Președintele Zelenski promite terminarea războiului în 2025.
  • Planul de victorie al Ucrainei implică și aderarea la NATO.

Președintele Volodimir Zelenski a prezentat astăzi Parlamentului mult dezbătutul plan de victorie al Ucrainei.

Documentul este alcătuit din cinci puncte: invitarea Ucrainei la aderarea la NATO, ducerea războiului pe teritoriul Rusiei, descurajarea non-nucleară a agresiunii rusești, creșterea economică și reconstrucția post-conflict.

Planul implică și trei anexe secrete care au fost împărtășite cu parteneri internaționali.

Recomandări

A.I. ÎȚI IA JOBUL
DAI BANI PE PROPAGANDĂ
HACKERII ȘANTAJEAZĂ
CREȘTEM CU EUROPA
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
N-AI CARTE, N-AI PARTE

Ce aduce nou acest plan? Poate asigura victoria Ucrainei?

Ce aduce nou? Mai nimic. S-a tot discutat atât despre aderarea Ucrainei la NATO, s-a discutat despre incursiunile Ucrainei pe teritoriul rusesc. Ucraina vrea să creeze o zonă tampon pe teritoriul rusesc. Rusia a intrat în Harkov, vrea să creeze o zonă tampon pe teritoriul Ucrainei. 

S-a discutat de asemenea despre descurajarea non-nucleară și anume, Ucraina să aibă arme cu bătaie lungă de acțiune și să le poată folosi, să aibă OK-ul țărilor care donează aceste arme, să le poată folosi pe teritoriul Rusiei.

Și bineînțeles, ultimele două care țin mai de gravă de acțiuni non-militare și anume, creșterea economică și reconstrucția post-conflict a Ucrainei. Desigur, a venit și replica de la Moscova, care spune că este un plan nerealist. Însă, dacă ne uităm ce se întâmplă acum pe front, deoarece acolo contează cel mai mult, în fiecare zi mor aproximativ o mie de militari din ambele părți. Ce-i drept, mor mai mulți ruși decât ucraineri, dar Rusia are o bază mai mare de recrutare decât Ucraina. 

În aproape doi ani de zile linia frontului s-a modificat foarte puțin și poate tocmai în această cauză sunt presiunii atât la Ucraina pe Zelenski, dar și la Rusia pe Vladimir Putin, să se ajungă la un acord de încetare a focului cu păstrarea actualei linii a frontului. 

Nimănui nu-i convine acest lucru. Ucraina vrea să recupereze toate teritoriile, în timp ce Rusia vrea să cucerească total cele patru regiuni pe care le-a anexat, dar pe care nu le controlează în totalitate.

Deci acest plan este bun ca o bază de discuție, dar, bineînțeles, de la el ar trebui negocieri serioase la care să fie invitată și Rusia. 

De altfel au fost discuții ca la următorul summit dedicat Ucrainei din Elveția să fie invitat și reprezentanți ai Rusiei.

Citește și