- Președintele Ucrainei acuză Rusia de lipsă de sinceritate după ce a lansat un atac cu 117 drone, în urma unor negocieri de pace.
- Rusia susține că Ucraina sabotează acordurile, atacând infrastructura energetică rusească.
- Discuțiile dintre Rusia, SUA și Ucraina au dus la un acord parțial pentru un armistițiu în Marea Neagră, dar Rusia cere eliminarea sancțiunilor pentru exporturile sale.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, acuză Rusia de lipsă de sinceritate în privința dorinței de pace, în timp ce a raportat un atac cu 117 drone, la doar o zi după ce cele două țări ajunseseră la un acord pentru un armistițiu maritim, condiționat de eliminarea sancțiunilor asupra exporturilor agricole ale Moscovei.
Advertisment
Volodimir Zelenski a spus că lansarea de atacuri pe scară largă după negocierile de pace este o dovadă clară a intențiilor reale ale Rusiei, în timp ce Kremlinul a susținut că discuțiile mediate de SUA avansează constructiv. Patru persoane au fost ucise și șase rănite în Ucraina, iar forțele aeriene ucrainene au doborât 56 dintre cele 117 drone lansate, în timp ce alte 48 erau deghizate și nu au cauzat pagube, scrie The Guardian.
Rusia a contracarat prin acuzația că Ucraina ar fi încercat să atace facilități energetice rusești, inclusiv un depozit de gaz din Crimeea ocupată și o linie de transmisie electrică în regiunea Bryansk de la graniță. Kremlinul a spus că regimul de la Kiev sabotează acordurile negociate, prin continuarea atacurilor asupra infrastructurii energetice civile din Rusia.
Recomandări
Discuțiile paralele dintre Rusia și SUA, precum și între SUA și Ucraina în Arabia Saudită, au dus la un acord parțial privind implementarea unui armistițiu în Marea Neagră și o oprire de 30 de zile a atacurilor asupra țintelor energetice, deja acceptate de liderii celor două țări. Totuși, Rusia a condiționat acordul de ridicarea sancțiunilor asupra exporturilor sale de alimente și îngrășăminte și de reconectarea băncii agricole ruse Rosselkhozbank la sistemul de plăți Swift. SUA analizează această cerere.
De asemenea, președintele american Donald Trump a exprimat îndoieli cu privire la angajamentul real al lui Putin față de un acord de pace, declarând că Rusia ar putea dori să încheie conflictul, dar ar tergiversa procesul. Zelenski, pe de altă parte, își continuă strategia de a participa constructiv la negocieri, sperând că va putea pune presiune pe Rusia, care pare mai interesată de obținerea unor concesii de la SUA decât de o încheiere reală a conflictului.
Citește și
- Armata poloneză are provizii pentru a rezista unui atac doar două săptămâni. Ce semnal de alarmă trage șeful Biroului Național de Securitate
- 57% dintre francezi sunt pregătiți să boicoteze bunurile sau serviciile americane în următoarele luni
- Numele bebelușilor din Italia ar putea fi preluat direct de la mamă. Ce controverse stârnește propunerea