• New York Times a dezvăluit detalii despre planul secret al Ucrainei.
  • Ucraina a propus utilizarea Tomahawk ca metodă preventivă.
  • SUA consideră furnizarea rachetelor o potențială escaladare a conflictului.
  • Zelenski acuză lipsa de confidențialitate între partenerii strategici.
  • Alegerile din SUA ar putea influența sprijinul viitor pentru Ucraina.
  • Rachetele Tomahawk au o rază de acțiune de 2.400 km.

Cererea Ucrainei pentru rachete Tomahawk a fost o „informație confidențială” între parteneri, s-a plâns președintele Volodimir Zelenski în urma unei scurgeri de informații în presa americană.

Dezvăluirea planului

New York Times a relatat pe 29 octombrie că, potrivit unor oficiali americani nedeclarați, solicitarea de rachete Tomahawk cu o rază de acțiune de 2.400 de kilometri făcea parte din „pachetul de descurajare non-nucleară” secret inclus în planul de victorie al Ucrainei.

Sursele au declarat publicației că Washingtonul nu a fost convins că Ucraina are nevoie de aceste arme și a fost reticent în a le furniza, din cauza numărului lor limitat.

Recomandări

SEE YOU, JOE!
QATAR SE RETRAGE
PRIMELE RACHETE UCRAINENE
FUGA DE SUA LUI TRUMP
IRAN NEAGĂ COMPLOTUL
KATE REVINE

Au fost informații confidențiale între Ucraina și Casa Albă. Cum să înțelegem aceste mesaje?” a declarat Zelenski în timpul unei conferințe de presă cu jurnaliști din țările nordice.

Deci asta înseamnă (că) între parteneri, nu există (confidențialitate)”.

Potrivit lui Zelenski, Ucraina a solicitat rachetele cu condiția să le desfășoare doar dacă Rusia refuză să pună capăt războiului și să detensioneze situația.

Am spus că aceasta este o metodă preventivă. Mi s-a spus că este o escaladare”, a declarat Zelenski.

Kievul a încercat să obțină asistență suplimentară din partea președintelui american Joe Biden înainte ca acesta să își părăsească funcția în ianuarie. Există temeri că Washingtonul și-ar putea reduce sprijinul dacă candidatul republican Donald Trump va câștiga alegerile din 5 noiembrie.

Confruntându-se cu progresele militare ale Rusiei și cu sprijinul tot mai nesigur al Occidentului, Zelenski a prezentat Planul de Victorie în cinci etape, care conține măsuri care ar trebui să pună capăt războiului până în 2025.

Unele puncte ale planului au primit un răspuns călduț din partea partenerilor, Casa Albă refuzând în continuare să permită lovituri cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei și mai multe țări opunându-se unei invitații NATO pentru Ucraina.

Citește și