- Forțele rusești vor să captureze Orikhiv și Mala Tokmachka, din Zaporojie, în următoarele zile.
- Dacă reușesc, rușii vor putea ataca rutele logistice dintre Zaporojie și estul Ucrainei.
- Pe 12 octombrie, Zelenski va discuta planul pentru victoria Ucrainei cu statele aliate, la întâlnirea în format Ramstein.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunță că la întâlnirea în format Ramstein, de săptămâna aceasta, va cere statelor aliate și partenere mai multă muniție și echipamente militare pentru înarmarea brigăzilor necesare apărării frontului.
Pe direcțiile din Donețk situația este foarte dificilă și există temeri că rușii se pregătesc de o posibilă ofensivă pe direcția Zaporojie.
Armata rusă ar vrea să captureze două sate de pe această direcție pentru a ocupa rutele logistice ale forțelor ucrainene.
Cum ar putea planul de victorie al lui Zelenski să îmbunătățească situația de pe front?
După cum știm, planul pentru istoria Ucrainei este structurat în patru puncte, dintre care cel care ar putea ajuta efectiv armata ucraineană în acest moment este, desigur, cel militar. Acesta vizează furnizarea rapidă de echipamente militare din partea Occidentului, inclusiv echipamente specifice, nu neapărat toate fiind de natură militară. Ce pot oferi statele occidentale Ucrainei este esențial pentru lovirea unor ținte de pe teritoriul rus cu astfel de arme.
La întâlnirea de la Washington dintre Zelenski și președintele Biden, acesta ar fi prezentat o listă cu posibile ținte din Rusia care ar putea fi lovite cu astfel de echipamente. Cu toate acestea, până în acest moment, nici Statele Unite ale Americii și nici Marea Britanie nu au dorit să acorde această permisiune Kievului. Se speculează că aceasta ar putea fi primită în următoarele săptămâni, dar acest lucru s-a speculat deja de mai bine de un an.
Președintele Putin a transmis clar că o astfel de acțiune ar complica lucrurile și că ucrainenii ar primi un răspuns dur. Va fi interesant de văzut cum vor reacționa statele aliate la întâlnirea formatului Ramstein din 12 octombrie, când se va prezenta și lor planul pentru victoria Ucrainei. Este evident că vor cere din nou ajutorul, iar noi vom vedea dacă acestea sunt dispuse și capabile să îl ofere.
Anterior vizitei și în timpul acesteia, unii diplomați occidentali afirmau că planul nu este unul care să aducă schimbări reale pe front, ci mai degrabă unul idealist. Dacă aceasta va fi și părerea statelor europene care se reunesc acum în Germania, situația va fi complicată pentru ucraineni. Cu toate acestea, Statele Unite dictează tonul, iar ucrainenii se bazează pe acest lucru în acest moment.
La Kiev, preocupările sunt mari, deoarece se apropie o iarnă care se așteaptă a fi foarte dificilă, mai ales că sectorul energetic ucrainean a fost atacat intens de ruși. Avansul trupelor rusești pare să continue în estul Ucrainei, iar după capturarea orașului Vole, se discută acum despre o posibilă capturare a orașului Krasnohorivka, deși informația nu a fost confirmată de ucraineni. În prezent, rușii au intrat și în Toreț, unde se desfășoară cele mai intense lupte, cu 11 atacuri rusești recente în acest oraș. Situația nu pare prea pozitivă pentru ucraineni.