• Ambasadoarea SUA, Linda Thomas-Greenfield, a anunțat că SUA și Albania vor distribui în curând o rezoluție a Consiliului de Securitate care va condamna referendumurile false.
  • Oficialii pro-Moscova au declarat mai târziu marți că locuitorii din toate cele patru zone ocupate ale Ucrainei au votat pentru a se alătura Rusiei.
  • Ucraina a convocat reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate pentru a răspunde la referendumuri și la anunțurile de anexare așteptate din partea Rusiei.

Volodimir Zelenski a avertizat marți că referendumurile false și încercările de anexare a teritoriului ucrainean de către Rusia, care tocmai s-au încheiat, exclud orice discuții cu Moscova atât timp cât Vladimir Putin rămâne președinte și a cerut izolarea completă a Rusiei și noi sancțiuni globale dure.

Luând cuvântul în fața Consiliului de Securitate al ONU prin legătură video, în ciuda obiecțiilor Rusiei, Volodimir Zelenski a cerut sprijin militar și financiar suplimentar pentru apărarea Ucrainei astfel încât agresorul să piardă și garanții clare și obligatorii din punct de vedere juridic de securitate colectivă pentru țara sa ca răspuns la ultima încercare a Rusiei de a cuceri teritoriul ucrainean.

Referendumurile din Ucraina

Referendumurile, denunțate de Kiev și de aliații săi occidentali ca fiind fraudate, au avut loc în regiunile Lugansk și Herson, controlate de Rusia, și în zonele ocupate din regiunile Donețk și Zaporojie. Ele sunt considerate pe scară largă drept un pretext pentru anunțurile potrivit cărora Rusia anexează teritoriile, la fel cum a anexat Crimeea în 2014.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES
BEYONCE LANSEAZĂ UN NOU ALBUM
FORȚA DE REACȚIE NATO POATE INTRA ÎN ROMÂNIA

Oficialii pro-Moscova au declarat mai târziu marți că locuitorii din toate cele patru zone ocupate ale Ucrainei au votat pentru a se alătura Rusiei, un preludiu probabil pentru anexări, posibil în câteva zile, care ar pregăti terenul pentru o nouă fază, potențial mai periculoasă, în războiul de șapte luni care a urmat invaziei Rusiei din 24 februarie a vecinului său mai mic.

Ucraina a convocat reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate pentru a răspunde la referendumuri și la anunțurile de anexare așteptate din partea Rusiei.

Orice anexare în lumea modernă este o crimă, o crimă împotriva tuturor statelor care consideră că inviolabilitatea frontierelor este vitală pentru ele însele, a declarat Zelenski. El a acuzat Rusia că distruge principalul corp al dreptului internațional și că răspunde la orice propunere de discuții cu o nouă brutalitate pe câmpul de luptă, cu o criză și mai mare și cu amenințări pentru Ucraina și pentru lume.

Recunoașterea de către Rusia a acestor referendumuri false ca fiind normale, punerea în aplicare a așa-numitului scenariu din Crimeea și o altă încercare de anexare a teritoriului ucrainean, va însemna că nu mai există nimic de discutat cu acest președinte al Rusiei, a declarat Zelenski. Anexarea este genul de mișcare care îl pune singur împotriva întregii umanități.

Reacțiile oficialilor internaționali la referendumuri

Adjunctul ambasadorului Marii Britanii, James Kariuki, a calificat referendumurile drept ilegale și ilegitime și o încălcare a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și a principiilor Cartei ONU.

Ambasadorul albanez Ferit Hoxha a declarat că referendumurile sunt o reluare a scenariului folosit de Rusia în Crimeea, sunt împotriva Constituției ucrainene și nu au nimic de-a face cu democrația, nimic de-a face cu libera voință a ucrainenilor.

Ambasadoarea SUA, Linda Thomas-Greenfield, a anunțat că SUA și Albania vor distribui în curând o rezoluție a Consiliului de Securitate care va condamna referendumurile false, va cere tuturor țărilor să nu recunoască niciun statut modificat al Ucrainei și va solicita retragerea imediată a trupelor rusești din țară.

Rezoluția se va confrunta cu siguranță cu un veto rusesc, dar sperăm să vedem că restul Consiliului va fi puternic și va refuza să accepte redesenarea”, a declarat ea. Ambasadoarea americană a declarat că se așteaptă la un vot al Consiliului de Securitate asupra rezoluției la sfârșitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare.